POCETNA STRANICA

petak

Torta od trešanja s mussom od bijele čokolade





Sastojci:

Tijesto:
100 g čokolade za kuhanje
3 jaja
4 žlice hladne vode
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
na vrh noža soli
100 g brašna
15 g kakao praha
2 žličice praška za pecivo


16 - 20 žlica soka od trešanja


Kuhane trešnje:
1 kg svježih trešanja
60 g maslaca
6 žlica šećera u prahu
1 mahuna vanilije
1 limun

Muss od bijele čokolade:



250 g bijele čokolade
5 listova želatine
2 jaja
2 žlice šećera (ravne)
2 žlice ruma
2 žlice likera od naranče
500 ml slatkog vrhnja za šlag (bez šećera)

Za ukrašavanje:



100 g bijele čokolade
50 g bijele čokolade
50 g tamne čokolade
trešnje za ukrašavanje


Priprema:


Tijesto: Čokoladu sitno narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti te čokoladu ostaviti da se ohladi (ne smije se stvrdnuti). Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješati i prosijati. šećer, vanilin šećer i sol izmiješati. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s 4 žlice hladne vode čvrsto izraditi. Zatim mješavinu šećera malo po malo dodavati snijegu od bjelanjaka, uz neprestano miješanje mikserom. Žumanjke jedan po jedan mikserom umiješati u snijeg od bjelanjaka. Čokoladu dodati smjesi i lagano, kratko metlicom za snijeg umiješati. Na kraju mješavinu od brašna istresti na smjesu od jaja i čokolade te lagano metlicom za snijeg izmiješati (NE mikserom!).


Tijesto izliti u kalup, fino izravnati i staviti peći 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i nožem rub torte odvojiti od kalupa. Obruč ukloniti i biskvit ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan biskvit jednom vodoravno prerezati i papir odvojiti od biskvita. Jedan biskvit staviti na tanjur za tortu, oko njega položiti obruč kalupa (prethodno opranog od ostataka biskvita) i biskvit preliti s 8 – 10 žlica soka od trešanja, koji je preostao od kuhanih trešanja. Biskvit premazati s malo kreme (oko 6 žlica), trešnje poslagati po kremi te na trešnje staviti preostalu kremu, izravnati i tortu ostaviti preko noći u hladnjaku da se stegne.




Za kuhane trešnje: Trešnje oprati, ocijediti i koštice izvaditi. U tavici svijetlo popržiti šećer u prahu, dodati maslac te miješati sve dok se maslac ne otopi. Trešnje, limun narezan na ploške i ostruganu srž vanilije dodati u tavicu te pustiti da kuha na laganoj vatri oko 2 minute. Trešnje izvaditi iz tavice, ploške limuna ukloniti i trešnje ostaviti da se ocijede i ohlade. Preostali sok pustiti da kuha, sve dok se količina ne smanji na pola. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi. Sok se koristi za prelijevanje biskvita.




Za Muss od bijele čokolade: Čokoladu sitno narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti. Ostaviti sa strane da se malo ohladi (ne smije se stvrdnuti). Listove želatine u hladnoj vodi namočiti (oko 5 minuta). Jaja, šećer, rum i liker od naranče na pari miješati, sve dok se ne dobije gusta krema (posuda s kremom ne smije dodirivati vrelu vodu da se ne stvore grudice i voda ne smije jako kuhati). Kremu skloniti sa štednjaka, želatinu ocijediti i odmah u vruću kremu umiješati. Posudu sa kremom staviti u hladnu vodu i miješati sve dok se ne ohladi. Zatim otopljenu čokoladu umiješati.Slatko vrhnje za šlag izraditi (ne pre čvrsto) i postepeno dodavati (NE sve odjednom!) u kremu od jaja i čokolade te metlicom za snijeg lagano umiješati u kremu (NE mikserom). Sutradan tankim, oštrim nožem oprezno odvojiti tortu od obruča kalupa i premazati je odozgor glazurom od bijele čokolade.


Za glazuru: 100 g bijele čokolade sitno narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti.


Za ukrašavanje: Bijelu i tamnu čokoladu odvojeno nastrugati nožem ili specijalnim nožem za guljenje krumpira. Čokolade moraju imati sobnu temperaturu da bi ih mogli lijepo nastrugati. Tortu ukrasiti strugotinama čokolade i trešnjama.


Savjet: Da bi glazuru mogli lijepo rezati, treba se dugački, tanki nož umakati u vrelu vodu, obrisati i oprezno tortu rezati kao da režete kruh. Svako novo rezanje, postupak treba ponavljati.

Izvor: www.ljiljananieder.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe