Vrijeme za pripremu: 120 minuta
Kompleksnost: srednja
Za koru:
- 10 bijelanaca
- 260 grama šećera
- 15 grama kakaoa
- 250 grama mljevenih lješnjaka
- 500 ml mlijeka
- 250 grama šećera
- 2 kašike brašna
- 10 žumanaca
- 1 vanilin šećer
- 6 jaja
- 250 grama šećera
- 200 grama putera
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 200 grama čokolade za kuhanje
Pripremamo koru. Polupamo 10 jaja i odvojimo bijelanca od žumanaca. Mikserom izmutimo bijelanca, dodamo šećer i mutimo dok se ne istopi. Zatim dodamo lješnjake, kakao i miješamo kašikom dok se ne sjedine. Veću tepsiju obložimo kuharskim papirom i nanesemo tijesto za koru. Pečemo 25 minuta na 180 stepeni. Pripremamo žuti fil. U sud sa žumancima dodamo šećer, mutimo mikserom i dodamo vanilin šećer. Kad se šećer rastopi dodamo brašno i izmutimo. U šerpu, na šporetu, sipamo mlijeko i dodamo sadržinu iz suda. Miješamo kašikom za mućenje. Kad krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sa šporeta. Ostavimo krem da se ohladi. Pripremamo smjeđi krem. U veći sud polupamo jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Sadržinu preručimo u sud na pari. Čokoladu izlomimo na parčad, dodamo u sud i miješamo kašikom. Kada se čokolada rastopi i krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare. Ostavimo krem da se ohladi. U ohlađen smeđi krem dodamo puter i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Isječemo koru na tri dijela. Dijelovima odsječemo krajeve da dobijemo ravnu površinu. Prvu koru stavimo na tacnu za tortu i premažemo žutim filom. Na žuti fil nanesemo smeđi fil. Stavimo drugu koru te ponovimo postupak. Na fil stavimo treću. Pripremamo čokoladni preliv. Čokoladu lomimo na parčad i stavimo da se topi na pari. Dodamo i malo ulja da čokolada dobije sjaj. Preostalim braon filom punimo kuharski špric i prekrijemo stranice torte. Zatim ukrasimo krajeve gornje površine. Ohlađenu rastopljenu čokoladu nanesemo na gronju površinu torte. Nanesemo drobljene lješnjake. Dekorišemo šećernom ružom. Prijatno
Nema komentara:
Objavi komentar