Kompleksnost: srednja
Sastojci
Kora
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 300 g mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika vode
- 50 g čokolade za kuhanje
- 10 jaja
- 8 kašika šećera u prahu
- 300 g mljevenog plazma keksa
- 350 ml gustog soka od narandže
- 250 g margarina
- 5 žumanaca
- 70 g čokolade za kuhanje
- 5 bijelanaca
- 10 kašika šećera u prahu
- 4 kes. vanilin šećera
- 250 g margarina
- 70 mil vode
- 70 g margarina
- 3 kašike šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 mil mlijeka
- 2 kesice praška za šlag
- voće po želji
Na šporetu stavimo da se kuha voda i šećer, pa kad šerbet provri sklonimo sa šporeta. U većem sudu pomiješamo mljevene orahe, pecivo i čokoladu izlomljenu na parčad. Prelijemo ohlađenim šerbetom i mješamo dok se čokolada ne rastopi. Jaja polupamo te odvojimo bijelanca od žumanaca, te žumanca dodamo u smjesu oraha i čokolade. Mikserom izmutimo bijelanca. Kada dobijemo čvrst snijeg dodamo polako smjesu iz druge posude te polako miješamo. Tijesto pečemo u okruglom kalupu 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Braon fil pripremamo na način da čokoladu istopimo na pari. U veći sud dodamo mljeveni keks, sok od narandže te prohlađenu čokoladu. U drugom sudu izmutimo margarin i šećer u prahu, dodamo žumanca i izmutimo. Dodamo smjesu iz prvog suda te mutimo dok se ne sjedini. Bijeli fil pripremamo tako da mikserom izmutimo bijelanca, dodamo šećer, vanilin šećer i mutimo dok se šećer ne rastopi. Također margarin izmutimo mikserom dok ne postane pjenast, te mu dodamo bijelanca i mutimo dok ne dobijemo homogenu masu. Koru presječemo na dva dijela. Na prvi nanesemo braon krem, te na krem naesemo i bijeli krem. Stavimo i drugu koru te ponovimo postupak. Za čokoladni preliv, u šerpu na šporetu sipamo vodu, dodamo margarin , šećer te čokoladu. Kad provri sklonimo sa šporeta. Mikserom izmutimo prašak za šlag te ukrasimo njime stranice torte, a sredinu premažemo čokoladnim filom te dekorišemo voćem po želji. Prijatno
Nema komentara:
Objavi komentar