Sastojci:
Tijesto:
1 vrećica vanilin šećera
100 g maslaca
80 g šećera
2 žlice kakaa u prahu
50 g nasjeckane čokolade
1 žličica praška za pecivo
2 jaja
75 g brašna
100 - 120 ml čokoladnog mlijeka
Krema I:
300 g tamne čokolade za kuhanje sa 70% kakaa
50 g maslaca
400 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
Krema II:
300 g mliječne čokolade
50 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
Krema III:
300 g bijele čokolade
100 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
Ukrašavanje:
12 - 14 jagoda
50 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Dan prije (uvečer) pripremiti!
Krema I: 300 g tamne čokolade za kuhanje nasjeckati. 400 ml slatkog vrhnja dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim dodati 50 g maslaca narezanog na kockice te miješati dok se ne otopi. Mješavinu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Krema II: 300 g mliječne čokolade nasjeckati. 300 ml slatkog vrhnja dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim dodati 50 g maslaca narezanog na komadiće i miješati dok se ne otopi. Mješavinu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Krema III: 300 g bijele čokolade nasjeckati. 300 ml slatkog vrhnja dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim dodati 100 g maslaca narezanog na kockice i miješati dok se ne otopi. Mješavinu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Sutradan!
Tijesto: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Čokoladu na male komadiće narezati. Brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Maslac mikserom kremasto izraditi. Zatim maslacu malo po malo dodavati šećer i vanilin šećer, neprestano miješajući (4 – 5 minuta). Dodati masi 1 jaje i miješati mikserom oko 1/2 minute. Zatim dodati preostalo jaje i miješati još 1/2 minute. Mješavinu brašna postepeno dodavati smjesi i lagano, kratko mikserom izmiješati. Na kraju lagano metlicom za snijeg umiješati nasjeckanu čokoladu. Tijesto izliti u kalup, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit odvojiti nožem od kalupa i oprezno odvojiti papir. Biskvit prebaciti na tanjur za tortu i preliti čokoladnim mlijekom. Oko biskvita položiti obruč kalupa.
Kremu I (od tamne čokolade) mikserom na najnižoj brzini kratko izmiješati (krema ne smije biti jako čvrsta), istresti na biskvit, izravnati i staviti na kratko u hladnjak da se krema stegne. Kremu II (od mliječne čokolade) također kratko mikserom izmiješati (krema ne smije biti jako čvrsta), nanijeti na kremu II, izravnati i staviti na kratko u hladnjak da se krema stegne. Kremu III (od bijele čokolade) mikserom dobro izmiješati, staviti na kremu II i izravnati. Tortu staviti u hladnjak da se dobro ohladi i kreme stegnu. Zatim tortu vrućim nožem odvojiti od obruča kalupa.
Ukrašavanje: Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj. Jagode umakati u čokoladu i tortu ukrasiti. Vanjski rub biskvita premazati (kistom) umakom od čokolade ili zagrijanom i dobro izmiješanom marmeladom (zbog ljepšeg izgleda torte). Torta se može ukrasiti i narezanom čokoladom.
Savjet: Ako čokoladna glazura nije potpuno glatka, vrućim nožem je možete fino izravnati i to tako da zagrijete vodu, nož umačete u vodu, obrišete krpom i glazuru ravnate. Postupak ponavljati sve dok ne dobijete glatku glazuru.
Izvor: www.ljiljananieder.com
Nema komentara:
Objavi komentar