POCETNA STRANICA

nedjelja

Happy cake





Sastojci:


pola paketa (250g) lisnato tjesto,ili piškote,ili biskvit,ili list oblatne,ili keksi


Voćni fil:


1/2 kg voće po želji (ribizl,kupine,maline)svježe ili smrznuto


18 žlicašećera


6 dcl vode


14 žlica grisa ( pšenična krupica )


Krema:


1 l mlijeka


3 žlice (na vrh)gustina


10 žlica grisa (pšenična krupica)


12 žlica šećera – ili više po želji






Glazura:


oko 1.5 dclmlijeka


25 g margarina


150 g čokolade za kuhanje


Priprema:



Koristila sam protvan veličine 36×21 cm. Lisnato tijesto razvaljati malo veće od ovog protvana. Položit na obrnutu stranu, podmazanu, malo nabockati vilicom i ispeći. Protvan potom oprati od masnoće i brašna (pazite da se ne opečete). Koru položiti u protvan.

Ako radite s keksama petit beurre, biskvitom, piškotama ili oblatnom nema potrebe vlažiti (omekša pod toplim filom).


Voćni fil je rađen prema Triplex kockama koji me oduševio jer nema gustina uz voće. I pravila ga x puta i u kolačima, tortama te obični desert u zjelicama :))


Staviti kuhati voće, vodu i šećer. Prije vrenja umiješati žicom (pjenjačom) gris. Lakše je prethodno odbrojati potrebne žlice grisa u veću šalicu i lagano sipati uz mješanje. Kuhati 3-5 min uz povremeno mješanje. Odmah sipati na pripremljenu koru i poravnati jer brzo stvrdnjava. Ostavit sa strane i skuhat kremu.


6 dcl mlijeka staviti kuhati, a u preostala 4 dcl mikserom razraditi gris, gustin i šećer. Ukuhati u vrelo mlijeko, nek vri 5 min povremeno mješajući. Maknuti sa vatre, ubacit 25 g margarina i dobro izmiksati. (Margarin je ovdje tek tolko-može i bez margarina). Odmah prelijati preko voćnog fila i poravnati. Ostaviti sa strane dok pripremite glazuru.


U manju posudu uliti malo mlijeka, oko 25 g margarina, 150 g čokolade za kuhanje. Staviti na najmanju vatru i neprestano mješati dok se sve ne rastopi. Povremeno maknuti sa vatre. Ne smije zavrijeti! Glazura treba biti glatka, bez ikakvih grudica.

Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe