POCETNA STRANICA

petak

Polumjeseci





Sastojci:


TIJESTO:
bjelanjak: 6
sol: na vrh noža
vanilin šećer: 1 vrećica
maslaca, sobne temperature: 220 g
šećer: 200 g
mljeveni orasi: 220 g
brašno: 100 g

KREMA I:
žumanjak: 6
šećer u prahu: 200 g
vanilin šećer: 2 vrećice

KREMA II:
mlijeko: 150 ml
šećer: 150 g
maslac, sobne temperature: 150 g
čokolada za kuhanje: 150 g
mljeveni orasi: 150 g

UKRAŠAVANJE:
mljeveni orasi: za posipanje

Priprema


Bjelanjke s malo soli čvrsto mikserom izraditi. Na kraju umiješati vanilin šećer. Maslac i šećer kremasto mikserom izraditi (oko 2 minute). Dodati brašno i kratko mikserom izmiješati. Zatim dodati mljevene orahe i žlicom ili metlicom za snijeg izmiješati. Polovinu snijega od bjelanjaka dodati smjesi i lagano izmiješati (ni slučajno mikserom!). Na kraju preostali snijeg dodati i lagano umiješati. Lim za pečenje (veličine pećnice) prekriti papirom za pečenje, tijesto istresti na lim, fino izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, 17 – 18 minuta. Dok se tijesto peče pripremiti kremu I.

Žumanjke zajedno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom kremasto mikserom izraditi (2 – 3 minute). Polupečeno tijesto izvaditi iz pećnice i premazati mješavinom od žumanjaka, fino izravnati i staviti peći daljnjih 10 minuta. Pećnicu isključiti i kolač ostaviti u zatvorenoj pećnici daljnjih 35 – 40 minuta, da se krema suši. Zatim kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan kolač premazati kremom II.


Za kremu II: Mlijeko i šećer zakuhati. Skloniti sa štednjaka, dodati maslac narezan na kockice i nasjeckanu čokoladu. Miješati sve dok se maslac i čokolada potpuno ne otope. Na kraju umiješati orahe i vrućom kremom premazati hladan kolač. Ostaviti da se kolač potpuno ohladi i krema stegne (najbolje u hladnjaku).

Posuti mljevenim orasima i kalupom u obliku polumjeseca (ili čašom) izrezivati kolačiće. Kolač možete rezati po želji i kao štangice.


Savjet: Umjesto oraha mogu se upotrijebiti mljeveni bademi ili lješnjaci ili kombinirati orahe i pržene lješnjake.

Izvor: www.ljiljananieder.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe