Sastojci:
160 g lješnika
100 g šećera u prahu
4 belanca
Prstohvat soli
125 g kristal šećera
Fil od krušaka
540 g krušaka, oguljenih, očišćenih, isječenih na sitne kockice
60 g šećera
2 kašike limunovog soka
1 kašika likera od krušaka
Mus od rikota sira
450 g rikota sira
150 g šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
270 ml punomasne slatke pavlake + dvije kašike
2 table želatina
Priprema:
U multipraktiku pomješajte bademe i šećer u prahu pa sve sitno sameljite.
U posebnoj posudi mikserom umutite belanca i so dok ne postanu polučvrsta, a zatim postepeno dodavajte kristal šećer u nekoliko navrata i nastavite mućenje dok belanca ne postanu u potpunosti čvrsta.
Pomoću spatule umješajte mešavinu šećera i lješnika, lagano da se bjelanca ne spuste.
Pripremljenom smesom popunite nacrtane krugove na masnom papiru, izravnajte spatulom sve do krajeva i pecite dok krajevi kore ne dobiju boju 25-30 minuta. Nakon toga izvadite kore i prebacite ih na žicu za hlađenje. Da bi kore stale u standardni okrugli kalup za torte ukoliko je potrebno malko im odrežite krajeve.
Za mus od sira, riokta sir ocjedite od vode i pomješajte sa šećerom i vanila ekstraktom. U posebnoj posudi mutite pavlaku dok ne postane čvrsta, umješajte sir i šećer pa ostavite sa strane.
Listiće želatine prelijte vodom u maloj posudi da omekšaju, pet minuta. Dvije kašike pavlake zagrijavajte u mikrotalasnoj ili na šporetu dok ne proključa, sklonite sa šporeta pa dodajte listiće želatine koje ste dobro iscjedili od vode, mješajte dok se želatin ne rastvori. U mješavinu želatine dodajte ¼ šolje musa od sira, sve sjedinite pa uspite u ostatak pripremljene kreme. Na samom kraju u kremu nježno umješajte ocjeđene kruške.
Da biste tortu sastavili, na dno okruglog kalupa za torte stavite jednu koru, uspite pripremljenu kremu, izravnajte pa odozgo stavite drugu koru. Tortu prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na hlađenje najmanje 4 sata ili preko noći.
Tortu prije služenja pospite šećerom u prahu.
Izvor: slatko-slani-recepti.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar