POCETNA STRANICA

četvrtak

Jagodica bobica krempita


Cijelim kolacem vlada kremasto pjenasta nota, upakirana carobnim okusima jagode i vanilije....



SASTOJCI

biskvit
• 4 žumanjaka
• 4 zlice secera
• 3 zlice vode
• 3 zlice ulja
• 4 zlice brasna + 1/2 praska za pecivo



krema by dianamakarska
• 1,5 l mlijeka
• 2 vanilin secera (moze bourbon)
• 350g secera
• 200g gustina
• 1 cepmaraskina (ili korica limuna i sok pola limuna, ja koristim limun)
• 9 jaja
• 1 zelatina (nije obavezno)


zele od jagoda by merium
• 300g jagoda
• 1 puding od jagode
• secer po ukusu
• voda po potrebi


parfe od jagoda by jagodica bobica 2
• 250g jagoda
• 250ml vrhnja za slag
• 10g zelatine
• secer u prahu poukusu (mozda nece ni trebati)
• 75g bijele cokolade
• 100g milka cokolade sa punjenjem od jagoda
• po zelji malo ekstrakta jagode


glazura
• bijela cokoladna glazura ili mlijecna cokolada sa jagodama
• ekstrakt od jagode (crveni)


PRIPREMA
biskvit
miksati redom sastojke kako su napisani i ispeci na temp. cca. 180C, tepsiju obloziti pack papirom, pecen biskvit ostaviti da se ohladi...


krema
jaja odvojite ovako: čim odvajate žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke stavljajte u posudu sa mjerama treba vam samo 3 dcl, obicno 9 bjelanjaka i bude 3 dcl (čak i manje što ne smeta bitno je da nemate više od 3 dcl bjelanjaka jer će vam krempita biti prerijetka).
skuhati 1 l mlijeka sa šećerom i van.šećerom, sa strane pomiješat 0, 5 l hladnog mlijeka sa 9 žumanjaka, gustinom i maraskinom ili limunom.
kada mlijeko i šećer prokuhaju dodati ovu smjesu žumanjaka i gustina ( i dodat želatinu ako želite)kuhati sve na lagano uz stalno miješanje dok ne uzavre ( najbolje miješati mikserom).
Kad je uzavrilo makniti s vatre i dodati snijeg od bjelanjaka, snijeg ulupati ručno u kremu.



Jagode za zele ocistiti ako su svjeze, odmrznuti ako su zaledjene, staviti ih u multipraktik i par puta pulsirati tako da se dobije pire, ali ipak ostanu mali komadici jagoda. Prebaciti to u pusudu sa mjerama i ako je potrebno doliti vode tako da imate oko 3dl tecnosti (tj.pirea). Jagode poseceriti po ukusu, poslije pri kuhanju samo doseceriti. Probajte i stavite koliko vam odgovara. Od jagoda i pudinga skuhati zele.
Jagode za parfe kremu smiksati štapnim mikserom ili u multipraktiku i dodati šećera u prahu po ukusu, dodati pripremljenu rastopljenu želatinu. Čvrsto umutiti slag i dodati jednu po jednu zlicu jagoda i rastopljene cokolade.


Filovanje
na ispecen biskvit preliti kremu za kremsnite, dok se steze pripremati zele i preliti, pa dok se zele steze pripremiti parfe kremu i premazati preko stegnutog zelea.
Gotov kolac preliti cokoladnom glazurom moze bijelom, bijelom sa crvenim ekstraktom od jagode ili sa mlijecnom milkom sa jagodama...
meni su taman nestale navedene cokolade, pa sam samo ukrasila slagom...
sutradan rezati kocke...

 http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe