Sastojci
korice:
10 belanaca
10 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
100 g rendane crne čokolade
crveni fil:
500 g svežih ili smrznutih malina
300 g šećera
2 dl vode
2 kesice pudinga od malina
voda da se razmuti puding
žuti fil:
600 ml mleka
10 žumanaca
150 g šećera
3 kašike gustina
2 kašike brašna
2 kesice Burbon vanile
250 g maslaca
čokoladni preliv:
200 g crne čokolade
70 g maslaca
3 kašike ulja
čokoladni šlag:
200 ml slatke pavlake
50 ml mleka
200 g crne čokoladeDodaj u popis za kupnju
Priprema
1
Ispeći dve korice u kalupu 22x35 po:
5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umešati 1 prosejanu kašiku brašna, 6 kašika samlevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade.
Pošto su korice tanke, pažljivo peći.
Naravno možete ispeći jednu koru od cele količine, pa preseći na pola kada se prohladi. Ja volim da pečem svaku posebno.
2
Crveni fil.
Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, pa dodati 500 g malina. One se relativno brzo raspadnu, a tada dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve lepo umešati i kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne, ali ne previše. Ranije sam koristila ovde i jedan crveni želatin, ali previše se napravi gusta i želatinasta masa, još kada se ohladi ima tendenciju da se odvaja od korice, tako da je puding sasvim dovoljan da stegne, a još ako malo i ušpinujete šećer na početku, to je apsolutno to.
3
Žuti fil.
Umutiti 10 žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike prosejanog brašna (ovoga puta zbog grudvica), pa skuvati u 600 g preostalog mleka koje je stavljeno da se kuva. Stalno mešati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice.
Na kraju u vruć fil dodati 2 kesice Burbon vanile.
Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno penasto umućen maslac.
Sve lepo sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture.
4
Čokoladni premaz:
200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umešati i sjediniti i ostaviti da se prohladi pre premazivanja preko žutog fila.
5
Filovati:
- na koricu prvo premazati poloviu smese od crvenog fila
- zatim preko crvenog ide polovina količine žutog fila
- a preko žutog čokoladni premaz
- ponoviti.. korica, crveni, pa žuti i na kraju čokoladni fil
- ostaviti je da se hladi
6
Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom sa čokoladom.
Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u sud za mućenje. U posebnom sudu staviti mleko i slatku pavlaku, staviti na ringlu i ostaviti da proključa. Skloniti odmah sa vatre i preliti čokoladu, pa mešati konstantno dok se čokolada ne istopi. Prvo prohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu.
Ukrasiti svežim malinama.
Nema komentara:
Objavi komentar