POCETNA STRANICA

ponedjeljak

Kapri torta sa malinama





Sastojci


korice:

10 belanaca

10 kašika šećera

12 kašika mlevenih oraha

2 kašike brašna

100 g rendane crne čokolade




crveni fil:

500 g svežih ili smrznutih malina

300 g šećera

2 dl vode

2 kesice pudinga od malina

voda da se razmuti puding




žuti fil:

600 ml mleka

10 žumanaca

150 g šećera

3 kašike gustina

2 kašike brašna

2 kesice Burbon vanile

250 g maslaca




čokoladni preliv:

200 g crne čokolade

70 g maslaca

3 kašike ulja




čokoladni šlag:

200 ml slatke pavlake

50 ml mleka

200 g crne čokoladeDodaj u popis za kupnju



Priprema

1

Ispeći dve korice u kalupu 22x35 po:




5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umešati 1 prosejanu kašiku brašna, 6 kašika samlevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade.


Pošto su korice tanke, pažljivo peći.

Naravno možete ispeći jednu koru od cele količine, pa preseći na pola kada se prohladi. Ja volim da pečem svaku posebno.

2

Crveni fil.

Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, pa dodati 500 g malina. One se relativno brzo raspadnu, a tada dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve lepo umešati i kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne, ali ne previše. Ranije sam koristila ovde i jedan crveni želatin, ali previše se napravi gusta i želatinasta masa, još kada se ohladi ima tendenciju da se odvaja od korice, tako da je puding sasvim dovoljan da stegne, a još ako malo i ušpinujete šećer na početku, to je apsolutno to.

3

Žuti fil.


Umutiti 10 žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike prosejanog brašna (ovoga puta zbog grudvica), pa skuvati u 600 g preostalog mleka koje je stavljeno da se kuva. Stalno mešati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice.

Na kraju u vruć fil dodati 2 kesice Burbon vanile.

Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno penasto umućen maslac.

Sve lepo sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture.

4

Čokoladni premaz:

200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umešati i sjediniti i ostaviti da se prohladi pre premazivanja preko žutog fila.

5

Filovati:

- na koricu prvo premazati poloviu smese od crvenog fila

- zatim preko crvenog ide polovina količine žutog fila

- a preko žutog čokoladni premaz

- ponoviti.. korica, crveni, pa žuti i na kraju čokoladni fil

- ostaviti je da se hladi

6

Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom sa čokoladom.


Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u sud za mućenje. U posebnom sudu staviti mleko i slatku pavlaku, staviti na ringlu i ostaviti da proključa. Skloniti odmah sa vatre i preliti čokoladu, pa mešati konstantno dok se čokolada ne istopi. Prvo prohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu.


Ukrasiti svežim malinama.


http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe