Sastojci:
3 jajeta
25-30 dkg šećera
1 margarin
20 dkg brašna
20 dkg mljevenih oraha
20 dkg krupno sjeckanih oraha
10-15 dkg grožđica
9 listova kora za baklave
Agda:
1 l vode za zaljev
1 limun (sok)
1 kg šećera
Priprema:
Umiksati jaja i šećer, dodati omekšali margarin te zatim brašno.
Potom dodati grožđice (prethodno očišćene,oprane i namočene u toploj vodi) te sjeckane orahe i mljevene orahe,pa izmješati u jednoličnu masu/fil.
U malo nauljenu tepsiju (cca 32×32 cm) položiti koru, malo nauljiti, pa drugu koru,malo nauljiti pa staviti treću koru.
Na treću koru nanijeti 1/2 mase od jaja,oraha i dr. Malo se teže razmazuje jer je masa gušća i teža,ali polako tupim nožem, 1 ravnomjerno i bit će ok.
Na taj fil opet složiti koru, malo nauljiti, drugu koru, malo nauljiti pa treću koru.Na treću koru ravnomjerno rasporediti drugu 1/2 fila, pa onda opet tri kore.
Ovaj put,osim prve dvije blago nauljiti i treću-završnu koru.
Sada baklavu isjeći kako želite. Napraviti mrežu od 4X4, pa onda svih 16 komada dijagonalno prerezati.
Peče se 45 minuta na 200 C.Zadnjih 10-tak minuta možete malo smanjiti jačinu na 170C.
Vruću baklavu zaliti vrućom agdom koju dobijemo tako što vodu i šećer skuhamo u gušći sirup i pred kraj dodamo sok od limuna.
Baklava će ispočetka plivati u zaljevu, ali će ga postupno upiti.
Kad se skroz ohladi, kidati komade po “rezovima” i servirati.
Nema komentara:
Objavi komentar