POCETNA STRANICA

utorak

Mimoza torta




Sastojci


ZA KORU:
8 jaja
190 g šećera
100 g brašna
50 g gustina
1 kašičica ekstrakta vanile
ZA FIL:
500 ml mleka
2 jajeta
2 žumanceta
120 g šećera
3 kašike brašna
rendana kora od 1 limuna
500 ml slatke pavlake
150 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
ZA SIRUP:
250 ml bistrog likera (limun, pomorandža, maraskino)
1 kašika šećera



Priprema

Kora: zagrejte rernu na 180°C. Mikserom mutite žumanca dok ne postanu kremasta, oko 1 minuta. Zatim im dodajte 2 kašike šećera, pa mutite dok smesa ne počne da se zgušnjava. Sipajte vanilu i mutite dok se volumen smese ne udvostruči.

U drugoj činiji mutite belanca dok ne počnu da stvaraju penu. Zatim, malo pomalo, dodajte im preostali šećer, stalno muteći. Kada dobijete čvrst i sjajan šne, prestanite s mućenjem. Žumanca dodajte šneu, pa pokretima odozdo nagore špatulom izmešajte dve smese. Nemojte previše mešati, tek da se spoje.

Prosejte brašno s gustinom, pa tu mešavinu dodajte u smesu od jaja. Opet špatulom izmešajte na isti način, opet pazeći da smesu ne premutite. Kalup za tortu pokretnih ivica i prečnika oko 25 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte pripremljenu masu. Poravnajte površinu i protresite kalup da uklonite eventualni vazduh iz mase. Pecite 30 minuta, proverite čačkalicom da li je torta pečena, pa ako nije, pecite još 3-5 minuta pre nego što opet proverite. Ostavite koru u kalupu da se prohladi šre nego što je izvadite.

Fil: sipajte mleko u šerpu, dodajte mu vanilu i koru limuna, pa zagrevajte do ključanja. Čim provri, sklonite mleko s vatre. U činiji umutite jaja i žumanca sa kristal šećerom, pa dodajte prosejano brašno i dobro izmešajte. Čim smesa postane glatka, razredite je s malo toplog mleka, mešajući dok dodajete mleko. Ostatak mleka procedite da uklonite limunovu koru. U proceđeno mleko dodajte mešavinu brašna i jaja, pa vratite na vatru i zagrevajte 5-10 minuta, neprestano muteći. Smesa treba da ključa 2-3 minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađeni krem dodajte pavlaku umućenu sa prah-šećerom. Izvadite 5-6 kašika fila u posebnu činijicu i ostavite za oblaganje torte.

Sirup: u šerpici pomešajte 500 ml vode sa likerom i šećerom, pa stavite da provri. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi.

Horizontalno odsecite vrh pečene kore da bude debljine oko 1-1,5 cm i sklonite ga sa strane. Izdubite koru koja vam je ostala, ali tako da dno i ivce isto budu debljine oko 1-1,5 cm. Sačuvajte sredinu koju ste izvadili iz kore, trebaće vam za dekoraciju.

Izdubljenu koru prebacite na tacnu za posluženje. Četkicom ili kašikom natopite unutrašnjost izdubljene kore, ali nemojte upotrebiti sav sirup. Napunite koru filom, pa pokrijte odsečenim vrhom koji ste sačuvali sa strane. Njega isto natopite sirupom. Potom površinu premažite s 5 kašika fila koje ste sačuvali sa strane. Izdubljenu sredinu kore krupno izmrvite između dlanova, pa pospite po površini torte.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe