četvrtak
NEODOLJIVE PUTER KIFLE BEZ MLIJEKA,JAJA MEKANE I MIRISNE ""DO SUSJEDNOG SELA""
Sastojci:
Testo:
- 1 kg mekog brasna tip 400
- 500 ml vode
- 1 kocka (50g) svezeg kvasca
- 3 kasike pune secera
- 1 kasika soli
- 100 ml zejtina
Za premazivanje:
- majonez - posni ili obican
- susam
Za prelivanje:
- 250 gr putera ili margarina
Priprema:
U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera.
Prosejano brasno sobne temperature usuti u vanglu, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml zejtina.
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi.
Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne cekate da narasta.
U zavisnosti od toga koju velicinu kifle zelite, mozete deliti na vece ili manje loptice. Moje su kifle velicine omanje veknice (moze za sendvic). Dakle, testo podeliti na 5 delova, uvaljati malo rukom kao kobasicu pa nozem svaku iseci na 10 i od svakog dela napraviti malu lopticu.
Uzimate onu prvu lopticu koju ste uvaljali, malo razvuci oklagijom u oblik elipse i rukama lagano urolati klipic - kiflicu.
Pleh blago podmazati margarinom i kiflice redjati na razmaku jer prilikom stajanja i pecenja dosta narastu.
Meni su stale u dva veca pleha, ako su sitnije trebace vam i tri :)
Ostaviti ih da odmarajau i narastaju oko 2 sata na toplom mestu .......
a vi za to vreme popijte kaficu il porazgovarajte telefonom s najboljom drugaricom (kao ja - taman nam je toliko tebalo) :D
Narasle kifle cetkicom premazati majonezom - to je štos :) i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 220 C i peci da lepo porumene. Paziti da se ne prepeku.
250 gr margarina otopiti i ugrejati (ja to radim u serpici s poklopcem jer prska a treba da bude vrelo).
Pecene, tople kifle odmah preliti toplim margarinom, na svaku kiflu po kasika, dve i ostaviti da se ohlade.
Necete znati kako da stanete! Prijatno!!!
Posluživanje
Kad sam ih prvi put probala mom odusevljenju nije bilo kraja :) Na posnim slavama ocekujete nesto sto "moze da prodje" a ovo je bio pravi hit!
Greota ih je mazati i puniti nadevima, same po sebi.
www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar