
Panakota
Panakota (Panna Cotta) je klasični italijanski desert. Jedan od onih finih kremastih kolača, super osvježavajući. Obično se pravi ljeti kao zamjena za sladoled, ali veoma je čest desert i zimi sa zamrznutim voćem. Panakota je svojom jednostavnošću te odličnim okusom dovela do toga da postoji odgorman broj različitih varijanti u samoj pripremi iste. Kod kuće slobodno isprobajte nešto ‘svoje’ , Vašu neku ideju koja bi ovaj desert učinila još boljim, a mi vam u nastavku donosimo recept za panakotu koji smo koristili. Pa u slast !
Sastojci:
0,5 l mlijeka
0,5 l slatkog vrhnja
150 g šećera
kesica vanilin šećera
kesica želatine
Preljev:
šumsko voće (može i zamrznuto – super dođe u zimskim danima)
2 kašike šećera
Panakota – način pripreme:
Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer grijati do vrenja/ključanja, potom maknuti sa vatre i dodati želatinu koji smo prethodno namočili u malo vode. Miješati smjesu dok se ne počne zgušnjavati. Kada se smjesa zgusnula možemo preći na sledeći korak a to je istresanje zgusnute mase. Znači, zgusnutu masu ulite u ukrasne posudice prethodno navlažene vodom, ohladiti i stavite u hladnjak/frižider. Pustite da stoji par sati u frižideru da se dodatno stisne. Nakon tih par sati koje panakota provela u hladnjaku, spremna je za završni korak a to je servriranje (p.s nama omiljeni dio za ovaj desert). Ukoliko ste u mogućnosti dobaviti svježe šumsko voće onda super, ako ipak niste u mogućnost za takvo nešto možete koristit već zamrznuto. Ovako, šumsko voće i šećer prokuhati neposredno prije samog posluživanja panakote a zatim topao preljev preliti preko hladne panakote. To je to imate pred sobom super italijanski desert sa odličnim šumskim voćem, a pored svega toga ne zahtjeva neke posebne sastojke te se lagano priprema. Uživajte !
Nema komentara:
Objavi komentar