POCETNA STRANICA

četvrtak

Panakota – kremasti desert sa šumskim voćem



Panakota

Panakota (Panna Cotta) je klasični italijanski desert. Jedan od onih finih kremastih kolača, super osvježavajući. Obično se pravi ljeti kao zamjena za sladoled, ali veoma je čest desert i zimi sa zamrznutim voćem. Panakota je svojom jednostavnošću te odličnim okusom dovela do toga da postoji odgorman broj različitih varijanti u samoj pripremi iste. Kod kuće slobodno isprobajte nešto ‘svoje’ , Vašu neku ideju koja bi ovaj desert učinila još boljim, a mi vam u nastavku donosimo recept za panakotu koji smo koristili. Pa u slast !

Sastojci:
0,5 l mlijeka
0,5 l slatkog vrhnja
150 g šećera
kesica vanilin šećera
kesica želatine

Preljev:
šumsko voće (može i zamrznuto – super dođe u zimskim danima)
2 kašike šećera
Panakota – način pripreme:

Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer grijati do vrenja/ključanja, potom maknuti sa vatre i dodati želatinu koji smo prethodno namočili u malo vode. Miješati smjesu dok se ne počne zgušnjavati. Kada se smjesa zgusnula možemo preći na sledeći korak a to je istresanje zgusnute mase. Znači, zgusnutu masu ulite u ukrasne posudice prethodno navlažene vodom, ohladiti i stavite u hladnjak/frižider. Pustite da stoji par sati u frižideru da se dodatno stisne. Nakon tih par sati koje panakota provela u hladnjaku, spremna je za završni korak a to je servriranje (p.s nama omiljeni dio za ovaj desert). Ukoliko ste u mogućnosti dobaviti svježe šumsko voće onda super, ako ipak niste u mogućnost za takvo nešto možete koristit već zamrznuto. Ovako, šumsko voće i šećer prokuhati neposredno prije samog posluživanja panakote a zatim topao preljev preliti preko hladne panakote. To je to imate pred sobom super italijanski desert sa odličnim šumskim voćem, a pored svega toga ne zahtjeva neke posebne sastojke te se lagano priprema. Uživajte !


http://recepteka.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe