POCETNA STRANICA

nedjelja

Prhka pita sa šumskim voćem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prhka pita sa šumskim voćem (Crispy pie with berries ) dogodila se sasvim slučajno i neplanirano. Danas sam opet išla u nabavku namirnica za ručak i kolač bez ikakvog plana i bez ideje što bih uopće mogla napraviti. Dogodi mi se povremeno takva stihijska šopingacija i koliko god bila ljuta sama na sebe u tim trenucima zbog svoje neorganiziranosti, nekako sam uvijek svjesna činjenice da ću na taj način ako ništa drugo iznenaditi samu sebe i napraviti nešto neobično: ili jako fino ili totalni promašaj, sredine nema. Tako je i bilo. U košarici se tako uz ostalo za ručak našlo i jedno pakiranje zamrznutog šumskog voća. Nisam htjela ništa preskupo i ništa prezahtjevno pa odlučih probati napraviti jednu prhku voćnu pitu od onoga što sam imala u fridgu. Jela sam sličnu pitu kod jedne tete jednom davno i okus mi je bio fenomenalan a ideju za recept dobih sa bloga Vali vole torte Kolač je ispao iznenađujuće dobro (iznenađujuće zato što ja inače nisam pretjerani ljubitelj prhkih kolača i pita ali ova kombinacija me oborila s nogu). Dakle, za ovaj fini kolač/tortu ne trebate ništa drugo doli jaja, brašno, šećer i šumsko voće i dobit ćete slasticu u kojoj se savršeno upotpunjuju kiselkasti okus voća i hruskava zapečena korica od bjelnjaka sa šećerom a sve na prhkoj podlozi koja tijekom pečenja upije sok od voća i bjelanjaka. Jednostavno, zar ne? Evo recepta:
Crispy pie with berries

Potrebno:

Za prhko tijesto:
15 dag margarina ili maslaca
12 dag šećera
30 dag brašna (glatkog)
2 vanilin šećera
2 žumanjka
prstohvat soli

Za nadjev:
40 dag zamrznutog šumskog voća
4 bjelanjka
20 dag šećera u prahu

Priprema:
Od svih sastojaka umijesiti prhko tijesto. Od tijesta odvojiti 1/4 od koje ćete naknadno oblikovati rub. Razvaljati veći komad tijesta na veličinu okruglog kalupa (28 cm promjera) pa ga premjestiti u namašćen i pobrašnjen lim. Izbockati ga vilicom pa peći u prethodno zagrijanoj peći na 180ºC 10 min. Izvaditi kalup sa tijestom, malo rashladiti pa od ostatka tijesta oblikovati rub (prvo napraviti valjčić pa ga utiskati prstima oko kalupa)
Dok se tijesto peče, od bjelanjaka umutiti mikserom čvrsti snijeg pa tada u njega umiksati postepeno i šećer u prahu. Na kraju kuhačom umiješati šumsko voće koje ste prethodno odmrznuli i ocijedili od viška tekućine. Smjesu od bjelanjaka i voća rasporediti po polupečenom tijestu, poravnati pa peći do kraja na 150ºC još 45 min.
Sa pečenog i malo prohlađenog kolača skinuti obruč i poslužiti rezano na deblje šnite.

Po želji posipati šećerom u prahu

http://recipeci.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe