četvrtak
Bijela krokant torta
Sastojci:
Za biskvit:
-5 jaja
-prstohvat soli
-100 g šećera
-2 žlice Gussnela
-2 žlice kakaa (25 g)
-1 Prašak za pecivo
-80 g maslaca
-par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
-100 g lješnjaka
Za kremu:
-80 g Gussnela
-70 g šećera
-700 ml mlijeka
-100 g Lino lade milk
-par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
-200 ml vrhnja za šlag
Za krokant:
-50 g šećera
-50 g lješnjaka
Priprema:
Lješnjake stavite na lim i pecite na 180 °C 8-10 minuta.
Zatim ih istresite u čistu krpu i dobro protrljajte da se skine kožica.
Za biskvit:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte prstohvat soli.
Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu.
Dodajte prosijan Gussnel pomiješan s kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte i dodajte otopljeni maslac, aromu lješnjaka i mljevene lješnjake.
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø22 cm) namašćen ili obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30-35 minuta. Biskvit pustite da se malo ohladi, zatim skinite okvir kalupa i prerežite na pola.
Za kremu:
Gussnel i šećer izmiješajte, dodajte 8 žlica mlijeka i izmiješajte.
Preostalo mlijeko zagrijte, umiješajte Lino ladu milk i aromu lješnjaka da se otopi. Kad mlijeko zavrije, dodajte pripremljen Gussnel i kuhajte uz miješanje par minuta.
Kremu izlijte u zdjelu i prekrijte prianjajućom folijom te ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje istucite u šlag i izmiješajte s ohlađenom kremom.
Na tanjur za torte stavite prvu koru biskvita i premažite je polovinom kreme.
Poklopite s drugom korom i premažite cijelu tortu ostatkom kreme. Tortu stavite u hladnjak na par sati.
Za krokant:
Šećer stavite u manju posudu na laganu vatru. Kad se počne karamelizirati, dodajte lješnjake i miješajte par minuta (dok se šećer ne zalijepi za lješnjake).
Istresite ih na papir za pečenje i ostavite da se ohlade.
Zatim ih sameljite na krupnije komade.
www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar