POCETNA STRANICA

četvrtak

Tartar sos – priprema i serviranje




Malo koje jelo sa roštilja može proći bez da se uz njega ne posluži vaš omiljeni hladni umak – Tartar sos. Zasigurno je jedan od omiljenih umaka kako kod nas tako i diljem svijeta. Bez imalo sumnje najviše mu se obraduju ljubitelji majoneze, uglavnom se priprema sa već gotovom majonezom u koju se naknadno ubacuju ostali sastojci. Kako danas postoji dosta različitih kombinacija spravljanja svakog jela, priloga itd… Tako i Tartar ima dosta različitih pripremnih kombinacija preko kojih se može postići željeni okus, koji je inače perfektan. Već smo napisali da je idealan za jela sa roštilja kao i sve vrste mesa a posebno pohovanog spremljene na bilo kakav način te kao dodatak uz prženu ili pohovanu ribu. Ukoliko Vas je zanimalo kako napraviti idealan prilog uz vaše glavno jelo, da ne bude da pričamo u prazno, u nastavku vam donosimo dva različita načina kako se pravi tartar sos ili dva recepta za isti. Sada je sve do vas, obavezno isprobajte i pišite nam u komentarima vaše utiske ili pak vaše načine spremanja istog.

Prvi način

Potrebni sastojci :
2 tvrdo kuhana žumanjka
1 kašika senfa
2 kašike majoneze
2 kašike kiselog vrhnja
2 mala kisela krastavca sitno nasjeckana
1 mala kašikica peršina
1 mala kašikica sitno bijelog luka
so i biber

Spravljanje:


Sve sastojke pomiješajte i dobro ohladite sos prije posluživanja.

Drugi način

Sastojci:
3 komada kiselih krastavaca
5-6 čena bijelog luka
1 čaša pavlake
1 supena kašika senfa
150-200 g majoneze
malo peršunovog lista

Priprema:


Najsitnije izrendajte kisele krastavce, te dobro ocjedite od soka, pa na to narendajte i bijeli luk. Zatim, izmješajte i dodajte pavlaku, majonezu, senf i sitno isjeckan peršunov list. Sve sjedinite i sos držite u frižideru do posluživanja. Prijatno i uživajte !
Recepteka zanimljivost za Tartar sos:

Tartar sos prvi put se spominje u 19-om vijeku a njegov naziv koji koristimo danas potiče iz francuske ‘sauce tartare’. U Azerbejdažnu postoji regija koja se naziva Tartar dok u Grčkoj mitologiji nosi značenje ‘podzemni svijet’.
Znate još zanimljivosti vezanih za ovaj prilog, pišite nam u komentarima.

http://recepteka.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe