SASTOJCI: BIJELI DIO:
500 gr. jogurta,
8 listova želatine,
100 gr. creme fraîche,
40 gr. šećera,
2 vanilin šećera.
CRVENI DIO:
600 gr. zamrznutih malina,
1 limeta (korica i sok)
4 listića želatine,
20 gr. šećera.
UMAK:
150 gr. zamrznutih borovnica,
2 žlice želea od ribiza,
40 gr. pekan oraha,
2 žlice šećera.
PRIPREMA:
Maline nakapajte sokom od limete i pustite da se odmrznu. Želatinu otopite u hladnoj vodi.
Izmiksajte jogurt s creme fraiche, naribanom koricom od limete, šećerom i vanilin šećerom. Otopite 8 listova želatine u malo vode pa pomiješajte s jogurtom.
Budući da želatina ide u hladnu smjesu potrebno ju je rastopiti ili na pari ili u mikrovalnoj (piše u uputstvima na vrećici)
Četvrtasti kalup 40 X 20 cm isperite hladnom vodom i prekrijte slojem prozirne folije. Ulijte trećinu smjese pa stavite u hladnjak na 20-ak min, dok se ne stvrdne.
Izmiksane maline procijedite kroz sito. Dodajte šećer i preostalu otopljenu želatinu. Polovicu smjese ulijte u kalup preko bijelog dijela. Hladite u hladnjaku dok se ne stvrdne.
Nastavite postupak dok ne iskoristite obje smjese. Počnu li se smjese prebrzo stvrdnjavati, stavite ih s posudom u mlaku vodenu kupelj.
Borovnice i ribiz zagrijte u lončiću i pustite da se ohlade.
Pekane grubo nasjeckajte. U tavici karamelizirajte šećer na umjerenoj vatri, bez miješanja, pa dodajte orahe. Lagano ih promiješajte, pa vilicama izvadite na papir za pečenje da se ohlade.
Kremu pažljivo istresite iz kalupa i skinite foliju. Narežite je na ploške, a zatim na trokute.
Servirajte s karameliziranim pekanima, a umak poslužite zasebno. Po želji ukrasite listićima matičnjaka (kojeg ja nisam imala).
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar