nedjelja
Vocna torta
Sastojci
Osnova torte
500 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
300 g hladnog putera
250 g secera u prahu
malo soli
2 cela jajeta
1 zumance
Fil
500 ml mleka
4 zumanca
100 g kristal secera
50 g brasna
vanila secer
100 g putera sobne temperature
Piskota
5 kom jaja
200 g kristal secera
30 g gustina
185 g brasna
Sirup
50 ml vode
80 g kristal secera
Priprema
Težina: srednje jednostavno
Prvo napraviti testo za donju koru – osnova torte , posto ono mora da se hladi u frizideru . U vecu posudu prosejati brasno sa praskom sa pecivo , dodati hladan puter isecen na sitne parcade i zajedno izraditi – natreti puter i brasno . U izradjeno brasno dodati secer u prahu , malo soli , cela jaja i zumance . Zamesiti glatko testo , podeliti ga na dva dela , jedan deo je malo veci od drugog i on se koristi kao osnova za tortu .Drugi deo moze da se iskoristi za neku drugu vrstu kolaca . Uviti svaki deo u foliu i staviti na hladjenje oko sat vremena .
Zatim se pravi fil .U dubljoj ciniji izmesati zumanca,secer , vanila secer , dodati brasno i toliko mleka da se dobije smesa kao za palacinke . Ostatak mleka zakuvati na vatri , provrelo mleko sipati preko jaja , izmesati , i vratiti na sporet da se kuva jedan do dva minuta dok se ne zgusne uz stalno mesanje . Skinuti sa vatre kada se zgusne i ostaviti da se hladi uz povremeno mesanje da se ne uhvati korica po povrsini .
Sledeci korak je priprema piskote od jaja . U dublju posudu staviti jaja i secer i posudu staviti na paru . Zagrevati smesu uz stalno mesanje dok se secer ne otopi i smesa ne postane penasta ( oko pet minuta ) . Zatim umucena jaja prebaciti u posudu za miksiranje i nastaviti sa daljim miksiranjem dok se smesa ne ohladi ( moze da je samo malo mlaka ) . Prosejati zajedno gustin i brasno i polako dodavati u umucena jaja ( brasno moze i direktno da se seje preko umucenih jaja ) . Smesu sipati u modlu za tortu koja je premazana puterom i na cije dno je stavljen papir za pecenje .Modla je precnika 20 cm. Peci piskotu oko 25 min na 175C – 180C ( probati cackalicom da li je testo peceno ) . Piskotu potpuno ohladiti i reckavim , dugackim nozem preseci je na pola ( ako je potrebno povrsinu pecene piskote izravnati ) .
Izvaditi iz frizidera ohladjeno testo ( testo izvaditi oko 15 min ranije iz frizidera pre nego sto ce se razvlaciti ) . Razviti testo na pobrasnjenoj radnoj povrsini debljine oko 5 mm a precnika 20 cm kao sto je i pecena piskota . Peci donju koru na papiru za pecenje oko 12 – 13 min , dok ivica kore blago ne porumeni . Pecenu koru ohladiti .
Skuvati sirup . U manju serpicu sipati vodu i secer i kuvati sirup oko 2 – 3 min . Sirup ohladiti ( po zelji moze da se doda malo ruma ) .
Pre filovanja torte u skuvani i ohladjeni fil , uz stalno miksiranje , dodati isecen puter sobne temperature . Miksirati dok se ne dobije fina , penasta smesa , oko 2 – 3 min .
Filovanje torte : torta se slaze u modli u kojoj se pekla , ali bez donjeg dela . Obruc torte staviti na tacnu na kojo ce se torta sluziti . Prvo staviti donju koru – osnovu torte , sipati pola fila , po filu poredjati voce ( 6 – 7 bobica ) zatim staviti presecenu piskotu . Ovu piskotu preliti sa polovinom sirupa i premazati je ostatkom fila , poredjati par bobica po povrsini . Zatim staviti drgi deo piskote koju preliti sa ostatkom sirupa . Tortu prekriti foliom i ostaviti je par sati u frizideru ili najbolje preko noci . Kada se torta ohladila skinuti joj obruc, obilno je premazati umucenim slagom i ukrasiti je vocem vec prema ukusu .
http://www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar