
Sastojci za pripremu Kinder Lada torte:
Crni biskvit: torta sa čokoladom
Biskvit: 1 čaša = 2 dl
2 čaše smeđeg šećera
1 čaše oštrog brašna
1 čaše glatkog brašna
1 1/2 kašikice praška za pecivo
1 1/2 kašikice sode bikarbone
3/4 čaša kakaa
2 jaja
1 čaša mlijeka
1/2 čaša ulja
2 kašikice arome vanilije
1/2 čaša kipuće vode
Priprema crnog biskvita:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom.Dodajte potom ulje, vodu,mlijeko a zatim i ostale suhe sastojke.Sve dobro izmiksajte.Rernu zagrijati na 180 C, pleh srednje veličine obložite pek papirom te peći biskvit oko 25 minuta.Biskvit ohladiti, odstraniti pek papir i prerezati na pola da se dobiju dvije kore.
Sastojci za Bijeli biskvit:
150 g lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih kašika šećera
6 velikih kašika brašna
Priprema bijelog biskvita:
Bjelanjke i šećer čvrsto umutite. drobljenim lješnjacima.Dodati potom i brašno.Rernu zagrijati na 170 stepeni C, pleh u kojem ste pekli crni biskvit obložite pek papirom pa na njega stavite 150 g drobljenih lješnjaka.Na lješnjake nanesite smjesu od umućenih bjelanaca i pecite oko 25 minuta.Kad se ispeklo na strani gdje su lješnjaci premažite kinderladom
Krema:
6 žumanjaka
100 g šećera
2 vanilin pudinga
2 velike kašike brašna
1 l mlijeka
1 vanilin šećer
250 g margarina za kreme ili maslac
100 g šećera u prahu
100 grama čokolade se rastopi i doda u polovicu kreme, tako da se dobije tamna krema.
Priprema kreme za Kinderlada tortu:
Žumanjke, šećer, vanilin šećer, brašno i puding prah dobro umiksati sa dodatkom pola šolje mlijeka.Ostatak mlijeka stavite da kuha.Dok mlijeko kuha smanjiti temperaturu šporeta i lagano dodavati umiksanu smjesu od gore navedenih sastojaka, te sasvim lagano miješati dok se ne dobije gusta krema.Paziti da ne zagori.Kremu potom ohladiti, a zatim joj dodati umiksan margarin ili maslac sa prah šećerom.Sve dobro izmiksati.Crni biskvit prerezati na pola i na njega staviti žutu kremu, potom na kremu pečeni bijeli biskvit premazan kinderladom, a na bijeli biskvit namažite crnu kremu i preko kreme drugi dio crnog biskvita.Torta treba fino da se stegne i ohladi najmanje 2 do 3 sata u frižideru da bi se fino sjekla na komade i služila.
Nema komentara:
Objavi komentar