Sastojci
TIJESTO:
brašno: 400 g
jaje: 1
šećer: 200 g
naribana korica 1/2 limuna:
sol: prstohvat
vanilin šećer: 1 vrećica
maslac: 200 g
KREMA:
želatina: 14 listova
punomasno vrhnje (24%): 500 g
tekući jogurt (1% m.m.): ½ litre
sok od limuna: 0,5 dcl
vanilin šećer: 2 vrećice
naribana korica ½ limuna:
šećer: 150 g
slatko vrhnje: ½ l
sok od limuna: 2,5 dcl
šećer: 150 g
maslac: 10 g
gustin: 60 g
žumanjak: 2
DEKORACIJA:
naribana korica 1 limuna:
Priprema
Tijesto: Brašno, jaje, 200 g šećera, naribanu koricu od ½ limuna, sol, 1 vrećicu vanilin šećera i 200 g maslaca (narezanog na listiće) rukama izraditi. U lim za pečenje prethodno namazan uljem, naribati tijesto i tijesto rukama pritisnuti. Peći 15 – 18 minuta na 200 °C. Pečeno tijesto ohladiti.
Listove želatine u hladnoj vodi omekšati. Punomasno vrhnje, tekući jogurt, 0,5 dcl soka od limuna, 2 vrećice vanilin šećera, naribanu koricu od ½ limuna i 150 g šećera dobro izmiješati. Slatko vrhnje čvrsto ulupati. Želatinu ocijediti i na štednjaku oprezno zagrijati da se rastopi.
6 žlica jogurt – mase postepeno dodavati želatini uz neprestano miješanje. Želatinu umiješati u ostatak jogurt – mase. Ostaviti da se hladi. Kad se krema počne stezati povezati je s čvrsto tučenim slatkim vrhnjem i kremom namazati ohlađeno tijesto.
U međuvremenu 2,5 dcl soka od limuna, 2,5 dcl vode, 150 g šećera i 10 g maslaca u posudi pustiti da zavrije. Gustin i 6 žlica vode dobro izmiješati i dodati u prokuhani sok. Oko 1 minute kuhati uz neprestano miješanje. Skinuti sa štednjaka.
Žumanjak posebno izraditi i oprezno 4 žlice limun-kreme polako dodati žumanjcima, stalno miješajući. To dodati ostatku limun-kreme i još jednom sve dobro izmiješati. Malo ohladiti uz stalno miješanje. Neravnomjerno stavljati na kolač i vilicom išarati (da izgleda odozgor kao mramorni kolač). Oko 4 sata ostaviti u hladnjaku.
Kolač ukrasiti naribanom koricom jednog limuna i po želji svaku kocku kolača metvicom ukrasiti.
Nema komentara:
Objavi komentar