POCETNA STRANICA

nedjelja

Topljeni masni sir



Sastojci:

-500 g domaćeg svježeg sira
-domaći kajmak 100 g
-maslac 50 g, kašičica sode bikarbone, sol
-800 ml svijezeg mlijeka

Priprema:


Izmrviti svježi sir u serpu i preliti svježim mlijekom, kuhati na slaboj vatri sve dok se surutka ne odvoji iz sira (to će te znati kada mlijeko poprimi zućkastu boju)

Skloniti sa sporeta i ocjediti (dobro ocjediti, najbolje u gazi, najbolje neka se cijedi 2 sata

Otopiti maslac u serpi, i onda dodati prethodno ocjedjeni sir.

Dok se topi na slaboj vatri dodati sol i kajmak.

Mijesati konstantno!!!

Kada se skoro sav sir otopi dodati i sodu bikarbonu.

Bez panike, kada se pocne dizati samo dobro mijesati jos nekih 5-10 min.

Pazite na jacinu, neka too bude srednja temperatura. Samo pazljivo

Otopljeni sir sipati u prethodno uljem premazan kalup po vasoj zelji..

Prijatno!!

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe