srijeda
Voćna torta s višnjama
Sastojci:
Za biskvit:
10 bjelanjaka
350 g šećera
1 žlica
Za kremu:
10 žumanjaka
200 g šećera
250 g margarina
100 g bijele čokolade
500 g višanja iz kompota
500 g šlaga
5 dl gazirane vode
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne istopi.
2. Pred kraj mućenja dodati žlicu octa.
3. U odgovarajuću tepsiju obloženu papirom za pečenje uliti pripremljenu smjesu. Sušiti smjesu od bjelanjaka na 100 ºC 90 min.
Krema:
1. Pomiješati žumanjke i šećer pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se ne dobije fina kremasta smjesa.
2. U ohlađenu smjesu od žumanjaka dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.
3. Na kraju dodati ribanu bijelu čokoladu i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Šlag umutiti s hladnom gaziranom vodom. Višnje dobro ocijediti od viška tekućine.
2. Osušenu koru premazati kremom od žumanjaka, a zatim po njemu rasporediti višnje.
3. Tortu premazati šlagom i po želji.
http://www.ljepotaizdravlje.hr/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar