Sastojci:
BISKVIT:
- jaja: 6
- sol: na vrh noža
- voda, hladna: 30 ml
- šećer: 150 g
- vanilin šećer: 1 vrećica
- brašno: 130 g
- škrobno brašno, Gustin: 80 g
- prašak za pecivo: 2 žličice
- sok od voća: 100 ml
- kupine: 200 g
- borovnice: 200 g
- maline: 200 g
- šećer: 50 g
- želatina: 12 listova
- limunov sok: 3 žlice
- šećer: 150 g
- kiselo vrhnje: 600 g
- vrhnje za šlag: 500 ml
- vrhnje za šlag: 300 ml
- vanilin šećer: 2 vrećice
- učvršćivač za šlag: 1 vrećica
- naranča: ploške
- dinja: kuglice
- kupine:
Priprema
Za biskvit: Dno lima za pečenje veličine 34 x 21 cm namazati maslacem i prekriti papirom za pečenje. Brašno, Gustin i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. U velikoj plastičnoj posudi bjelanjke zajedno s malo soli i 30 ml hladne vode čvrsto izraditi. Šećer i vanilin šećer postepeno dodavati čvrstom snijegu od bjelanjaka neprestano miješajući 4 – 5 minuta. Bitno je dugo miješati da se šećer potpuno otopi! Žumanjke jedan po jedan dodavati snijegu od bjelanjaka te mikserom i dalje miješati. Mješavinu brašna dodati smjesi i lagano žlicom ili metlicom za snijeg umiješati, podižući smjesu od dolje prema gore. Tijesto žlicom stavljati u lim za pečenje i fino vilicom izravnati.
Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C, oko 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti oko 10 minuta u isključenoj i otvorenoj pećnici da odmara. Zatim ga izvaditi iz pećnice, nožem odvojiti oprezno od ruba i prebaciti na rešetku koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje i papir na kojem se biskvit pekao oprezno odvojiti. Gornji dio biskvita će biti okrenut prema dolje! Dok se biskvit hladi pripremiti kremu!
Za kremu: Voće oprati, očistiti, ocijediti i narezati na manje komade. Staviti u posudu, posuti sa 50 g šećera i oprezno izmiješati. Kada voće pusti sok, ocijediti ga i sok ostaviti za prelijevanje biskvita. Potrebno je 100 ml soka za prelijevanje biskvita, pa količina koja nedostaje može se nadomjestiti mlijekom ili sokom od kupina, malina ili jagoda.
Listove želatine u hladnoj vodi namočiti (pustiti da nabubre). Kiselo vrhnje zajedno sa šećerom i limunovim sokom mikserom dobro izmiješati (2 – 3 minute). Nabubrenu želatinu ocijediti i na laganoj temperaturi otopiti. Želatini dodati 2 – 3 žlice kreme od kiselog vrhnja te i dalje na štednjaku miješati dok se ne dobije glatka, tekuća smjesa. Zatim smjesu od želatine lagano lijevati u kremu od kiselog vrhnja, neprestano mikserom miješajući. Ostaviti sa strane i kada se krema počne stezati umiješati 500 ml čvrsto izrađenog vrhnja za šlag (metlicom za snijeg, NE mikserom) i ocijeđeno voće te oprezno izmiješati.
Slaganje kolača: Ohlađeni biskvit oprezno jednom vodoravno prerezati, kako bi dobili dva biskvita. Jedan biskvit vratiti u lim za pečenje (u kojem se biskvit pekao) i poprskati ga sa 50 ml soka. Polovinom kreme premazati biskvit, na kremu položiti drugi biskvit, preliti ga sa 50 ml soka i premazati preostalom kremom. Kolač staviti u hladnjak 2 – 3 sata, da se krema malo stegne. Zatim premazati kremom II (šlagom).
Za kremu II: Vrhnje za šlag (300 ml) zajedno sa 2 vrećice vanilin šećera i 1 vrećicom učvršćivača za šlag čvrsto mikserom izraditi i kolač premazati.
Za ukrašavanje: Kolač narezati na kocke i svaku kocku ukrasiti ploškama naranče, kuglicama dinje i kupinama.
Nema komentara:
Objavi komentar