POCETNA STRANICA

nedjelja

Ljekovita biljka Turica - Agrimonia eupatoria


Ljekovita Turica ima i druga imena, pa vam je možda poznata kao petrovac, kravica, zmijina trava, velika oskorica, griznik, repik, kostolom, ovčji čičak, mala torica, toričica, dubačac, oskorušica, ježinica, svega svijeta zdravlje ili gladišnik.


Turica je jako ljekovita a tome u prilog ide i činjenica da je prozvana kao 'kraljeva biljka'. Turica je biljka koja raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove putova i šuma, na poljskim međama i strminama, na brežuljcima i obroncima, u rijetkim šumama i uz ruševine. Sitni, žuti cvjetovi tvore, kao u divizme obične dugi grozd. Cijela je biljka obrasla mekim dlačicama, a njezini veliki listovi dugi su i do 10 cm te perastog oblika. Biljka je visoka do 80 cm i spada u istu porodicu kao i vrkuta. Biljku za ljekovite prerade sakupljamo za vrijeme cvjetanja u lipnju sve do kolovoza. Povijest te ljekovite biljke seže kao i kod mnogih drugih, daleko u prošlost. Ljekovitu turicu su poznavali već stari Egipćani. Ona djeluje izrazito ljekovito kod upala grla, usne šupljine i ždrijela. Na nju valja pomisliti kod angine, bolesti grla, skorbuta ili upale usne sluznice. Ljudi čije je zvanje takvo da moraju puno govoriti ili pjevati, morali bi svaki dan preventivno grgljati s čajem od ljekovite biljke turice.


Lišće odlično djeluje u slučaju slabokrvnosti i rana, ali se također uspješno primjenjuje u slučaju reume, lumbaga, probavnih smetnji, otvrdnuća jetre, zastoju rada jetre i oboljenja slezene. Dnevno možemo piti do dvije šalice čaja.

Turica se zbog svog ukupnog djelovanja i svojih ljekovitih sastojaka ubraja među naše najcjenjenije ljekovitije biljke. Dr. Schierbaum kaže: "Triput dnevno po jedna šalica čaja liječi proširenje srca, želuca, crijeva i pluća, zatim oboljenja bubrega i mjehura, ako to sredstvo primjenjujemo duže vrijeme."

Jako je ljekovita i mast od turice, a pomoću te masti možete liječiti proširene vene i čireve na gnjatu. Ljekovita mast od turice se koristi isto kao i mast od nevena. Kod oboljenja jetre treba piti čajnu mješavinu od 100 g turice, 100 g broćike i 100 g lazarkinje. Dnevno treba popiti natašte jednu, a tijekom dana gutljaj po gutljaj dvije šalice čaja.


Kako se turica upotrebljava u liječenju?

Priprema ljekovitog čaja: Stavite jednu čajnu žličicu bilja na četvrtinu litre vode, i ostavite da kratko odstoji.

Biljna kupka: 200 grama bilja za potpunu kupku.

Čajna mješavina od ljekovite turice za bolesti jetre: Turicu, broćiku i lazarkinju pomiješajte u jednakim dijelovima. Stavite vrhom punu čajnu žličicu na četvrtinu litre vode, oparite i ostavite da kratko odstoji.

Priprema ljekovite masti: Stavite dvije vrhom pune šake sitno narezanog lišća, cvjetova i stabljike na 250 g svinjske masti.Priprema se kao i ljekovita mast od nevena.



http://biljke-kao-lijek.blogspot.com/


Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe