Sastojci:
Podloga
- 150 g keksa*
Osnovna krema
- 7 dl mlijeka
- 3 dl tečne slatke pavlake
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake
- 10 g mljevenog želatina
- 100 g maslaca
Za tamniji sloj
- 300 g mljevenog keksa
- 100 g mljevenih pečenih lješnika
- 2 dl tečne slatke pavlake ili 200 g džema od kajsija
Za bijeli sloj
- 100 g bele čokolade
- 200 g kisele pavlake
Glazura
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 dl tečne slatke pavlake
- 1 kašičica instant kafe
Priprema:
Osnovna krema
Praškove za puding i želatin pomešati sa 3 dl hladnog mlijeka.
Preostalih 4 dl mlijeka pomešati sa slatkom pavlakom, dodati šećer i vanilin šećer i zagrijati do ključanja.
Smanjiti vatru i u tankom mlazu uliti razmućeni prašak za puding i uz neprestano mješanje kuhati dok se ne zgusne. Dodati maslac i nastaviti sa zagrijvanjem dok se maslac ne poveže sa smjesom.
Za tamni sloj
Odmeriti mljeveni keks, lješnike i džem ili slatku pavlaku. Dodati 600 g osnovne kreme i izmješati mikserom.
Za bijeli slojSmanjiti vatru i u tankom mlazu uliti razmućeni prašak za puding i uz neprestano mješanje kuhati dok se ne zgusne. Dodati maslac i nastaviti sa zagrijvanjem dok se maslac ne poveže sa smjesom.
Za tamni sloj
Odmeriti mljeveni keks, lješnike i džem ili slatku pavlaku. Dodati 600 g osnovne kreme i izmješati mikserom.
U ostatak osnovnog krema dodati na kockice izlomljenu bijeluu čokoladu i mješati dok se ne otopi. Pažljivo, bez miksera umješati mileram ili kiselu pavlaku.
Slaganje
Keks namakati u mlijeko ili skuhanu kafu (nije navedeno u sastojcima) i složiti na tacnu u dva reda.
Pažljivo naneti tamniji sloj i poravnati.
Naneti bijeli sloj skoro do ivica i pažljivo poravnati , jer je mekan i preliva se preko ivica.
Ostaviti preko noći u frižideru.
Pažljivo naneti tamniji sloj i poravnati.
Naneti bijeli sloj skoro do ivica i pažljivo poravnati , jer je mekan i preliva se preko ivica.
Ostaviti preko noći u frižideru.
Glazura
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Slatkoj pavlaci dodati instant kafu i zagrijati skoro do ključanja. Umješati u otopljenu čokoladu i preliti preko kolača.
Ostaviti u frižideru pola sata da se stegne i seći kolač na kocke.
Izvor:coolinarika.com
Slatkoj pavlaci dodati instant kafu i zagrijati skoro do ključanja. Umješati u otopljenu čokoladu i preliti preko kolača.
Ostaviti u frižideru pola sata da se stegne i seći kolač na kocke.
Izvor:coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar