POCETNA STRANICA

subota

Čokoladni kolač bez brašna s karamelom

Sastojci:

  1. 80 g mljevenih badema
  2. 30 g kakaa
  3. 5 žumanjaka i 5 bjelanjaka
  4. 75 g šećera
  5. malo maslaca za premazivanje kalupa 

Karamel
  1. 200 g šećera
  2. 200 ml slatkog vrhnja
  3. 30 g maslaca

Čokoladni ganache
  1. 400 g čokolade
  2. 400 ml slatkog vrhnja
  3. (možete koristiti i 300 ml vrhnja i 200 g čokolade za laganiju kremu)

Priprema:

Biskvit
  1. Pećnicu zagrijte na 180 celzijevaca, a protvan premažite maslacem.
  2. Mljevene bademe pomiješajte s kakaom.
  3. Mikserom izradite žumanjke s polovicom šećera dok ne postanu svijetli i pjenasti.
  4. Bjelanjke istucite u snijeg i dodajte im drugi dio šećera, mikšajte dok se šećer ne otopi.
  5. U žumanjke umiješajte bademe i kakao, a zatim lagano, spatulom, umiješajte i bjelanjke pazeći da u smjesi ostane što više zraka.
  6. Presipajte sve u protvan i pecite 20 minuta, tj. dok ubodena čačkalica ne izađe čista iz tijesta. Ohladite u protvanu.
Karamel
  1. U dubljoj zdjeli na laganoj vatri karamelizirajte šećer - znači, samo ga uspijate i miješajte na laganoj vatri dok se sav ne otopi.
  2. Slatko vrhnje zagrijte da bude toplo.
  3. Kad se šećer otopi i bude zlatne boje, polagano u njega usipajte slatko vrhnje stalno miješajući. Ako vam se karamel pretvori u lopticu na kuhači, nema veze, samo nastavite miješati dok se ne otopi.
  4. Na kraju, kad dobijete jednoličan karamel, skinite s vatre, umiješajte maslac dok se ne otopi i stavite da se malo hladi
  5. Kad dođe do sobne temperature, prelijte preko tijesta.
Glazura
  1. Čokoladu razlomite na kockice i stavite u veću posudu. Vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi.
  2. Ostavite da se ohladi oko pola sata, a zatim prelijte preko sad već hladnog karamela i tijesta.
  3. Sve zajedno stavite u hladnjak preko noći te drugi dan ukrasite po želji. Ja sam radila mala gnijezda od bijele čokolade s kupovnim čokoladnim jajima.  
Izvor: www.likechocolate.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe