Sastojci:
- 80 g mljevenih badema
- 30 g kakaa
- 5 žumanjaka i 5 bjelanjaka
- 75 g šećera
- malo maslaca za premazivanje kalupa
Karamel
- 200 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 30 g maslaca
Čokoladni ganache
- 400 g čokolade
- 400 ml slatkog vrhnja
- (možete koristiti i 300 ml vrhnja i 200 g čokolade za laganiju kremu)
Priprema:
Biskvit
- Pećnicu zagrijte na 180 celzijevaca, a protvan premažite maslacem.
- Mljevene bademe pomiješajte s kakaom.
- Mikserom izradite žumanjke s polovicom šećera dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Bjelanjke istucite u snijeg i dodajte im drugi dio šećera, mikšajte dok se šećer ne otopi.
- U žumanjke umiješajte bademe i kakao, a zatim lagano, spatulom, umiješajte i bjelanjke pazeći da u smjesi ostane što više zraka.
- Presipajte sve u protvan i pecite 20 minuta, tj. dok ubodena čačkalica ne izađe čista iz tijesta. Ohladite u protvanu.
Karamel
- U dubljoj zdjeli na laganoj vatri karamelizirajte šećer - znači, samo ga uspijate i miješajte na laganoj vatri dok se sav ne otopi.
- Slatko vrhnje zagrijte da bude toplo.
- Kad se šećer otopi i bude zlatne boje, polagano u njega usipajte slatko vrhnje stalno miješajući. Ako vam se karamel pretvori u lopticu na kuhači, nema veze, samo nastavite miješati dok se ne otopi.
- Na kraju, kad dobijete jednoličan karamel, skinite s vatre, umiješajte maslac dok se ne otopi i stavite da se malo hladi
- Kad dođe do sobne temperature, prelijte preko tijesta.
Glazura
- Čokoladu razlomite na kockice i stavite u veću posudu. Vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi.
- Ostavite da se ohladi oko pola sata, a zatim prelijte preko sad već hladnog karamela i tijesta.
- Sve zajedno stavite u hladnjak preko noći te drugi dan ukrasite po želji. Ja sam radila mala gnijezda od bijele čokolade s kupovnim čokoladnim jajima.
Nema komentara:
Objavi komentar