POCETNA STRANICA

nedjelja

Limun torta


Sastojci:

(Za koru prečnika 18 cm): 1 jaje, 75 g šećera, 75 g brašna, ½ kašičice praška za pecivo, 3 kašike mlijeka, 1 vanilin šećer, malo naribane limunove korice

Fil: 2 žumanca, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika gustina, sok i kora jednog velikog limuna, 150 ml mlijeka, 150 ml slatke pavlake
Sirup: 50 g šećera, 75 ml vode, sok od pola limuna
Dekoracija: 150 ml slatke pavlake, 1 limun

Priprema:

Prvo napravite fil od limuna: žumanca izmešajte sa šećerom i gustinom, dodajte sok i naribanu koricu velikog limuna. Mlijeko stavite da provri zajedno sa vanillin šećerom, pa pažljivo umešajte žumanca i na laganoj temperaturi skuvajte krem, to će vrlo brzo biti gotovo.


Ostavite krem na stranu da se potpuno ohladi, a zatim umutite slatku pavlaku u čvrstu pjenu i postepeno sjedinite sa ohlađenim kremom. Ostavite u frižider dok pripremate koricu

Umutite penasto bjelance, dodajte šećer, zatim žumance, mlijeko, naribanu koricu limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipajte u okrugli kalupić za tortu prečnika 18 cm koiji je obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 C oko 15-tak minuta.

Skuvajte sirup od šećera sa kafenom šoljicom vode. Sačekajte da se šećer rastopi, a zatim pomjerite sa ringle i dodajte sok od pola limuna. Pečenu koru prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi.


Fil ravnomerno rasporedite preko cjele kore i sve fino izravnajte. Umutite slatku pavlaku u čvrstu pjenu i napravite ružice pomoću šprica sa zvezdastim nastavkom.

Koricu limuna naizmenično ukrasno zarežite, zatim isjecite na kolutiće i presjecite na pola. Stavite između pufnica od umućene pavlake. Torticu možete odmah poslužiti, ali je ipak ukusnija ako se prethodno malo rashladi.



Izvor:kuhinjica-mignone.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe