Engleska vjenčana torta
Sastojci:
- TIJESTO
- 250 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 5 jaja
- 1 limun
- 20 ml ruma
- 250 g brašna
- ½ žličice samljevenog cimeta
- ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
- 150 g krupno nasjeckanih ušećerenih trešanja
- 300 g svijetlih grožđica
- 300 g tamnih grožđica
- 100 g sitno nasjeckane ušećerene korice limuna
- 100 g sitno nasjeckane ušećerene korice naranče
- 50 g nasjeckanih badema
- OCAKLINA
- 400 g šećera u prahu
- 3 bjelanjka
- 1 žličica limunovog soka
- UKRAŠAVANJE
- razni šareni oblici marcipana
Priprema:
Priprema tijesta
- Električnim mikserom izmješajte maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane pjenasta.
- U pjenastu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje, sok i naribanu koricu jednog limuna i rum. Sve dobro izmješajte mikserom.
- U smjesu tada umiješajte još 1 do 2 žlice brašna kako smjesa ne bi bila premekana.
- Preostalo brašno prosijte i pomiješajte sa samljevenim cimetom i naribanim muškatnim orašćićima pa umiješajte u smjesu.
- Smjesi tada dodajte još i krupno nasjeckane ušećerene trešnje, svijetle i tamne grožđice, sitno nasjeckane ušećerene korice limuna i naranče te nasjeckane bademe i sve dobro promiješajte.
Pečenje vjenčane torte:
- Kalup promjera 24 cm obložite masnim papirom za pečenje.
- Pečnicu prethodno zagrijte na 180° C.
- Tijesto za englesku vjenčanu tortu ulijte u kalup i izravnajte mu površinu.
- Tijesto pecite oko 90 minuta na drugoj prečki odozdo. Vrijeme pečenja prilagodite vlastitoj pećnici, a da li je torta pečena provjeravajte uz pomoć trika sa čačkalicom.
- Ispečenu vjenčanu tortu ostavite na rešetki da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema ocakline:
- Prosijte šećer u prahu pa ga pomiješajte sa bjelanjcima i limunovim sokom te izmiksajte dok ne dobijete čvrstu ocaklinu.
- Većinom dobivene ocakline premažite gornju površinu te stijenku vjenčane torte.
- Ostatkom ocakline napunite malu štrcaljku zvjezdolikog otvora. Štrcaljku možete i ručno izraditi od pek papira.
- Englesku vjenčanu tortu ukrasite oblicima od marcipana i ukrasima od ostatka pripravljene ocakline kao što vidite na fotografiji torte.
Izvor: Velika knjiga kolača, Cankarjeva založba
Nema komentara:
Objavi komentar