Sastojci:
2 - 3 zlice maslinovog ulja
400 g mix gljiva od toga polovina lisicarke
2 luka ljutike, moze i obicni
2 cesnja cesnjaka
2 paradajza
2 grancice timijana
1 zlicica crvene zacinske paprike
1 zlicica kurkume
1/2 dl konjaka
3 dl polusuhog bijelog vina
3 dl pileceg / teleceg temeljca ili kockica za juhe
2 dl slatkog vrhnja ili vrhnje za kuhanje
malo soli + svjeze mljeven papar
3 zlice svjezeg persina, sitno isjeckanog
Priprema:
Gljive ocistiti na suho ( nemojte ih prati ) tako da malom cetkicom ostranite necistoce. Isjeci ih na manje kockice. Luk i cesnjak isjeci na sitno.
Paradjaz na strani gdje je bio vezan sa peteljkom zasjecite dva puta, prelijte vrelom vodom i ogulite koru. Presjeci, izvaditi dio sa sjemenkama i isjeci na male kockice.
Prvo na maslinovom ulju dinstati luk i cesnjak, zatim dodati gljive sa timijanom i dinstati ih dok ne puste vodu. Dodati paradajz i zacine i uz mjesanje dinstati sve 2 - 3 min. Preliti konjak preko i kuhati 1-2 min.
Zatim sve preliti sa vinom i pustiti da sve jos jednom provrije. Dodati slatko vrhnje i temeljac, promjesati, pokriti serpu i na laganoj vatri ostaviti da krcka 1/2 sata uz povremeno mjesanje.
Na kraju juhu zaciniti sa soli, paprom i sjeckanim persinom.
Juhu posluziti u malim zagrijanim zdjelama uz svjezi kruh.
Izvor:(coolinarika.com)
Nema komentara:
Objavi komentar