Sastojci:
za biskvit:
- 5 žumanaca
- 100 + 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 bjelanaca
- 70 g (7 punih kaš.) brašna
- 20 g (2,5 pune kaš.) skroba-gustina
- 20 g (5 punih kaš.) kakaa
- 60 g otopljene čokolade
- 50 g otopljenog maslaca
- 75 g mlevenog badema
za nadev i filovanje:
- 1 tegla (netto 340g) kompota od višanja
- 4 pune kašike skroba-gustina
- 5 kašika šećera
- i još:
- 800 ml rashlađene slatke pavlake
- 3 kremfixa
i još:
oko 80 ml višnjevače (npr. Maraska Maraschino ili Kirschwasser)
za dekoraciju:
- 150 g ribane čokolade
- oko 12 kom. kandiranih trešanja, crvenih
Priprema:
Pjenasto ulupati žumanca sa 100 g šećera i vanilin šećerom. Zatim sjedinti sa čvrsto ulupanim bjelancima, ulupanim sa preostalih 50 g šećera.
Dodati brašnaste sastojke, izmješati pa dodati ohlađenu otopljenu čokoladu i maslac, umješati na kraju i badem.Testo peći u formi vel. 26 cm na 180*C, oko 25 minuta. Izvaditi ohladiti i pustiti da se odmara oko 3 sata. Zatim izrezati na 3 kore i poprskati ih likerom. Ocjediti višnje. U malo soka razmutiti skrob, ostatak zavreti sa šećerom, pa zgusnuti razmućenim skrobom. Ubaciti višnje. Čvrsto ulupati pavlaku sa šećerom i kremfixom. Donju koru premazati filom od višanja. Premazati 1/3 ulupane pavlake, preklopiti srednjom korom i premazati pavlakom, preklopiti trećom korom i celu tortu premazati ostatkom pavlake, pritom malo odvojiti i staviti u špric sa zvezdastim otvorom. Tortu posuti sa svih strana ribanom čokoladom. Ukrasiti odozgo preostalom pavlakom i poređati kandirane trešnje. Ostaviti da se dobro ohladi. Prijatno!!!!
Izvor:(coolinarika.com)
Nema komentara:
Objavi komentar