Potrebno je za keksiće:
- 430 g brašna
- 220 g margarina
- 2 jajeta
- 2 kašike kakaa
- 100 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 prašak za pecivo
- na vrh noza sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
Potrebno je za pijenu:
- 120 ml vode
- 4 kašike meda
- 320 g šećera
- 2 kašike želatina u prahu
- 4 kašike hladne vode
- 4 bijelanceta
- 1 ekstrakt od vanilije
Potrebno je za glazuru:
- 300 g čokolade
- 9 kašika ulja
Pomješati sve suhe sastojke, dodati isjeckan margarin i jaja i umjesiti tijesto. Tijesto ostaviti u frižideru oko 1 h, a zatim na pobrašnjenoj podlozi razviti tijesto oklagijom što tanje. Keksiće vaditi malom okruglom modlom, redati na pek papir i peci na 190○C oko 10 min.
Priprema pene:
želatin natopiti sa 4 kašike hladne vode. Vodu, med i šećer prokuhati do tačke ključanja, a zatim ostaviti da vri jos 5 min. Skloniti sa šporeta i dodati želatin. Posebno umutiti bijelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno sipati vruć sirup uz stalno mućenje. Dodati ekstrakt od vanile i mutiti masu dok ne postane gusta kao šlag. Pjenu sipati u poslastičarski špric i filovati keksiće. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko 2 h da se suše. Otopiti čokoladu sa uljem, umakati svaki keksić u čokoladu, a zatim okrenuti i slagati na tacnu da se čokolada stegne.
Izvor: maminamalakuhinja.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar