Za kore
- 100 g margarina
- 100 g brašna
- 1/2 l mlijeka
- 6 jaja malo soli
- 300 g sira
- 300 g salame
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 mala kisela krastavcica
- 200 g krem maslaca ili krem sira
- listići peršuna za dekoraciju
- Na otopljenom margarinu propržiti brašno. Sipati pažljivo mlijeko uz stalno mješanje da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi. Dodavati jedno po jedno žumance i na kraju pjenu od bjelanaca. Sve dobro izmješati i sipati u pleh obložen masnim papirom.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C oko 30 min. Pečenu i ohlađenu koru presjeći na pola tako da dobijemo 2 kore.
- Za fil izgnjeciti sir i pomješati sa sitno sjeckanom salamom, krastavcicima i kiselim vrhnjem.Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti.
- Premazati umućenim krem maslacem, isjeći na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listicem persuna.
- Čuvati u frizideru do služenja.
- Kockice cete lakše isjeći ako nafilovane kore prethodno držite neko vreme na hladnom. I još nešto, nemojte se zabrinuti ako se vaša kora za vrijeme pečenja bude ponašala čudno, kad se ispeče sva “brdašca” će se izjednačiti i neće se poslije primjećivati.
autor recepta: mignonne
Nema komentara:
Objavi komentar