Za podlogu
- 4 bijelanca
- 150 g šećera u prahu
- 150 g badema
- pola kašikice praška za pecivo
- 6 žumanjaka
- 150 g šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1,5 kašikica ekstrakta vanilije
- 250 g maslaca
- 300 g borovnice
- 1 želatin
- 250 ml vode
Istući bjelanjke u čvrst snijeg zajedno sa šećerom u prahu, te dodati prašak za pecivo. Bademe umiješajte na kraju.
Stavite tijesto u okrugli lim za kolače (promjera 24 cm) s papirom za pečenje na dnu. Peći u pećnici na 175 ° C 30 minuta. Ohladiti koru. Izvaditi koru lagano iz kalupa s oštrim nožem.
Za krem na pari mutimo kašikom žumanjke, vrhnje, šećer i vaniliju. Kuhati uz stalno miješanje. Kad se ohladi dodati omekšali maslac. Ostaviti da se ohladi. Koru vratiti u kalup te na nju nanijeti kremu te ostaviti u frižider da se učvrsti krema. Za glazuru. U 250 ml vode dodati 300 gr borovnice i jedan želatin te ubaciti šećera po želji. Nanijeti na tortu te ostaviti da se ohladi.
Izvor: ( www.detsoteliv.no)
Nema komentara:
Objavi komentar