Sastojci
Biskvit :
- 4 bjelanca
- 125 g šećera
- 125 g lješnika
- 25 g brašna
Čokoladni mus
- 4 žumanca
- 25 g šećera
- 100 ml slatke pavlak
- 300 g tamne čokolade ( 70 % )
- 100 ml slatke pavlake
- 4 listova želatina
- 300 ml slatke pavlake
Preliv:
- 100 g tamne čokolade ( 70 % )
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g maslaca F
Postupak :
Biskvit :
Ulupajte bjelanca dok ne dobijete čvrst snijeg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa
bjelancima. Lješnike sameljite . Pomiešajte ih sa brašnom i dodajte bjelancima . Pečite tortu u
kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.
Čokoladni mus :
Umutite žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i miešajte dok ne
postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .
U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu .
Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od
žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne
dobijete gladak i gust čokoladni krem .
Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min . Procijediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj
rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine.
Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje.
Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem.
Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu mousse kremu .
Sipati gotov čokoladni mus preko biskvita . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete
otopiti na tiganju maslac, pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.
FIzvor: ( www.detsoteliv.no)
Nema komentara:
Objavi komentar