Sastojci:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1,5 kašika kakaa
- 2 kašike ulja
- 1 prašak za pecivo
Za natopiti koru:
FIL od jagoda:
- 250g jagoda
- 4 kašike marmelade jagoda
- 1 preljev za torte
Bezbojni fil od marscapone sira:
- 5dl vrhnja za šlag
- 500gr marscapone sira
- 4 kašike šećera
- 50g bijele čokolade
- par kapi arome vanilije
- 1/2 kašika želatine(3 kašike vode)
Čokoladni preljev:
- 150g vrhnja za šlag
- 150g čokolade
Priprema:
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati kakao i ulje sve fino mješati i na kraju dodati brašno i p.z.p.Smjesu izliti u četvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pečenje ako ćete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brašnom pa staviti smjesu) i peći na 180C oko 15 min.provjeriti čackalicom dali je pečeno.Kad se ispeče natopiti biskvit sa mljekom. Dok se biskvit peče početi mutiti vrhnje u čvrsti šlag pa dodati marscapone sir i šećer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i čokoladu narendanu.Posto je fil dosta čvrst ja sam stavila pola velike kašike želatine sa 3 kašike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati. Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploške ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode,a u serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kašike šećera i polagano dodajemo tekućinu da se ne zgrudva uz stalno mješanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda. Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frižideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti čokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolač dobro ohladi... Posluživanje ..dobro ohladiti kolač i uživati u savršenom okusu čokolade,jagoda mmm...odličan je .... ukrasiti po želji sa jagodama.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar