Sastojci:
Kora:
4 jaja
200 g. mlečne čokolade
200 g. maslaca
200 g. šećera
100 g. mlevenih oraha
100 g. brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
3,5 dcl. mleka
80 g. čokolade za kuvanje
3 žumanca
3 kašike šećera
30 g. gustina
1 vanilin šećer
Ganache:
250 g. čokolade za kuvanje (uvek koristiti čokolade sa velikim procentom kakao mase)
2 dcl. mlečne slatke pavlake
40 g. maslaca
ja dodam 2 kašike šećera, to je stvar ukusa
Priprema:
za koru – Odvojiti belanca i umutiti ih u čvrst sneg.
Čokoladu istopiti i ostaviti da se prohladi.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom.
Dodati maslac sobne temperature i prohlađenu čokoladu i izmiksati. Umešati brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo i na kraju dodati sneg od belanaca i lagano izmešati.
Kalup prečnika 26 cm. podmazati i posuti brašnom ili staviti papir za pečenje na dno, rasporediti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu, ne skidati obruč.
Za fil – izmešati žumanca, gustin, šećer i vanilin šećer sa malo mleka. Ostalo mleko staviti da prokuva zajedno sa čokoladom. Dodati smesu sa žumancima i kuvati na umerenoj temperaturi 2,3 minuta. Ostaviti da se prohladi.
Kada se kora ohladila skloniti obruč od kalupa, izvaditi koru i premestiti je na tacnu. Vratiti obruč kalupa oko kore.
Tada prohlađen fil staviti na koru i ostaviti da se skroz ohladi.
Za ganache – zagrejati slatku pavlaku sa maslacem i vrelo preliti preko čokolade. Mešati dok se ne dobije fina glatka čokolada. Kada se ohladi do sobne temperature sipati preko fila.
Tortu ostaviti da prenoći u frižideru, skloniti obruč i dekorisati po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar