Čokolada, orasi, rum...
Sastojci:
Biskvit:
-6 bjelanjaka
-6 kašika šećera
-5 kašika glatkog brašna
-2 kašike kakaa
-prstohvat soli
-100-150 g grubo sjeckanih oraha
Preljev:
-1 dl ruma
-1 vanilin šećer
Krema:
-1 l mlijeka
-300 g šećera
-6 žumanjaka
-1 puding od čokolade
-4 kašike glatkog brašna
-200 g čokolade za kuhanje
-150 g margarina
Priprema:
Bjelance izmiješajte u čvrst šlag (na najvećoj brzini), postepeno dodavajući šećer. Smanjite brzinu na najmanju i dodajte posebno pomiješane suhe sastojke: brašno, kakao i sol. Miješajte oko 10 sekundi. Izlijte na namašćen i pobrašnjen lim (veliki, od električne pećnice) i pospite sjeckanim orasima. Pecite na 180 C dok se rubovi biskvita ne počnu odvajati od stranica lima.
Rum i vanilin šećer pomiješajte da se šećer otopi i prelijte po vrućem biskvitu.
Žumanjce i šećer pomiješajte pjenjačom, dodajte prašak za puding, brašno i 4 dl mlijeka. (odvojite od 1 l). Tu smjesu ukuhajte u preostalo mlijeko i ohladite. Na pari otopite čokoladu. Odvojite 3 kašike. Ostatak stavite u hladnu kremu. Margarin pjenasto izradite i sjedinite s kremom.
Redoslijed slaganja: Biskvit uzdužno prerežite na 3 djela (kao za ledeni vjetar). Premažite kremom i stavite jedan na drugi. Omažite cijeli kolač kremom, gore stavite glazuru (od preostale 3 kašike čokolade i 1 kašike ulja) i po sredini sjeckane orahe.
www.coolinarika.com.
Nema komentara:
Objavi komentar