POCETNA STRANICA

srijeda

Ovo dobro pročitajte i dobro zapamtite: Dijete sa niskim sadržajem soli izazivaju preranu smrt!






Količina soli u hrani će uskoro postati veoma ograničena. Vodeće korporacije žele da kontrolišu sadržaj natrijuma u hrani, tako što su nametnuli mišljenje da su dijete sa niskim sadržajem soli korisne za zdravlje.
To jednostavno nije tako. Dijete sa niskim sadržajem soli su štetne za zdravlje i postoje dovoljno ubedljiva istraživanja koja podržavaju ove tvrdnje.

Najnovija studija koja potvrđuje ovu tvrdnju je objavljena u časopisu “Journal of the American Medical Association” u maju 2011. godine.

3,681 zdravih evropljana, muškarca i žena starosti do 60 godina je posmatrano u periodu od 8 godina. Oni koji su konzumirali veću količinu soli od prosečnog iznosa natrijuma nisu iskusili povećan rizik za hipertenziju, moždani udar ili srčani udar.

Dr Jan Staessen, stariji autor studije na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji objavio je nalaz ove studije:

“… Ne podržavajte postojeće preporuke za uopšteno i neselektivno smanjenje unosa natrijuma na nivou populacije.”



Dijete sa malo soli su smrtonosne

Ispostavilo se da je mnogo bolje da prosek unosa natrijuma bude viši nego niži od proseka. U 2010. godini, Journal of American Medical Association objavila je rezultate studije koje su pokazale da čak i mali pad u sadržaju natrijuma u ​​ishrani povećava rizik za kardiovaskularne probleme pa i smrt.

Autori studije su napisali:

“Sve zajedno, naše zajedničko istraživanje opovrglo je procene kompjuterskih modela života da je čuvanje zdravlja povezano sa nižim unosom soli. Oni takođe ne podržavaju postojeće preporuke za uopšteno i neselektivno smanjenje unosa soli na nivou populacije”.

Još jedna studija obavljena 2010. sa Univerziteta u Harvardu pokazala je da su učesnici razvili otpornost na insulin za samo 7 dana, kada su bili podvrgnuti dijeti sa malo soli! Insulinska otpornost je alarmantano stanje koje ukazuje na snažnu verovatnoću za razvoj dijabetesa Tipa 2.
Slično, australijske studije su pokazale da su osobe sa tipom 1 ili tipom 2 dijabetesa, umrle u većem broju, nakon što su koristili dijetu sa malo soli.

Sa tačke gledišta zdravog razuma, pregled ovih studija ukazuje da nizak unos soli je posebno rizičan za one sa problemima kontrole šećera u krvi. Obzirom da su 80% odraslih starijih od 25 godina već gojazni u Sjedinjenim Američkim Državama, FDA ograničenja za sadržaj soli u hrani može da uvede većinu stanovništva u veliki rizik za ranu smrt!

Webtribune.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe