POCETNA STRANICA

subota

Ruska torta



Lagana i osvežavajuća torta sa klasičnim žutim mekim piškotama i punč kremom sa rumom, suvim grožđem i seckanim žele bombonama.

Sastojci


Za jednu piškotu a peku se dve:


12 belanaca
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
10 žumanaca
12 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo


Za krem:




1,2 l mleka
4 žumanca
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
2 vanilin šećera
12 kašika šećera
250 g margarina
3 kašike šećera u prahu
2 kesice Dr. Oetker instant želatina fix
400 ml slatke pavlake
oko 5-6 kašika ruma
250 g suvog grožđa
250 g seckanih žele bombona (ili kandiranog voća)


Za dekoraciju:


600 ml slatke pavlake
2 šlag krema od vanile
200 ml mleka



Težina:
Srednje zahtjevno

Piškota

1
Od ukupno 24 jaja peku se dve piškote u velikom plehu od pećnice, koje presečete na dva dela kako biste ukupno dobili 4 kore. Dakle, pravite prvu piškotu na sledeći način:

Umutite čvrst sneg od 12 belanaca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte 10 žumanaca jedno po jedno, mešajući neprestano mikserom na najslabijoj brzini. Dodajte prosejano brašno koje ste sjedinili sa praškom za pecivo, i sve lagano promešajte špatulom. Ulijte u papirom obložen pleh, i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta.

2
Ceo postupak ponovite još jednom za drugu piškotu.

Krem:

1
Umutite 4 žumanca (koja niste iskoristili za piškote) sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prašak za puding i 2 dcl mleka a preostalu litru stavite na šporet da provrije.

2
Ukuvajte puding sa žumancima i skinite sa vatre kad se zgusne. Prekrijte prozirnom folijom i skroz ohladite.

3
Iseckajte žele bombone na sitne kockice a suvo grožđe potopite u rum. Količinu ruma odredite sami, ja nisam puno koristila jer je torta bila za dečiji rođendan.

4
Izradite margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađen puding i sve dobro penasto izmešajte mikserom. Ocedite suvo grožđe od ruma pa sipajte taj rum u krem. Takođe dodajte i instant želatin fix. Sve dobro izmešajte mikserom.

5
Umutite posebno slatku pavlaku pa i nju umešajte u krem, špatulom, laganim pokretima.

Filovanje:

1
Stavite prvu piškotu na tacnu.

Nanesite četvrtinu krema, nabacajte trećinu suvog grožđa i žele bombona i utisnite ih malo u krem kako bi vam se zalepila sledeća piškota. Stavite drugu piškotu, pa opet četvrtinu krema, trećinu suvog grožđa i žele bombona...ponavljajte postupak dok ne stavite i četvrtu piškotu koju odozgo mažete samo sa malo krema.

2
Celu tortu dekorišite po želji slatkom pavlakom. Ja sam koristila i šlag krem od vanile da bih imala dve boje.

3
Napomena:

Dve kesice Instant želatina fix zamenjuju jednu kesicu klasičnog želatina od 10g, koji se priprema na standardni način, dok se ovaj instant želatin direktno iz kesice sipa u kremu tako da je priprema još lakša. Ali potpuno je svejedno za koji želatin ćete se odlučiti.

Budući da ja lično baš i ne preferiram želatin, možda bih ga čak izostavila jer mislim da bi krema imala dovoljnu čvrstinu i bez njega...ali to vama prepuštam da odlučite da li ćete rizikovati ili ne. ;)

http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe