subota
Torta bubamara
Sastojci
Biskvit
7 jaja
7 žlica šećera
7 žlica brašna
Krema
30 dkg maslaca
30 dkg šećera u prahu
7 jaja
30 dkg lješnjaka
20 dkg čokolade za kuhanje
Ukrašavanje - prijedlog
500 ml vrhnja za šlag
prehrambena boja (u mom slučaju crvena - koristila sam onu u prahu)
ostaci smjese za cakepops - za glavu,
Težina:
Srednje zahtjevno
Biskvit
1
7 bjelanjaka tući sa 7 žlica šećera (dodavati žlicu po žlicu). Kada je napola istučeno, dodati (mikserom, na srednjoj brzini) žutanjak po žutanjak i 7 žlica oštrog brašna (žlicu po žlicu).
2
1/3 dobivene smjese uliti u okrugli kalup (promjer 26cm), a 2/3 smjese u pravokutni kalup (većih dimenzija; moj je 28x40cm). Peći na 200 stupnjeva 10-15 min (čačkalicom provjeriti da li je biskvit suh; ja sam pekla oko 13 min na ventilaciji i bez gornjeg i donjeg grijača).
3
Kad se biskvit malo prohladi, pravokutnim biskvitom obložiti stranice zdjele (moja je promjera 24 cm, a visina zdjele je 12 cm). Zdjela mora biti čista i suha, nemojte je ničim mazati (torta vrlo lako sklizne van iz zdjele kada se krema i biskvit slijepe i odstoje u hladnjaku). Okrugli biskvit ostaviti za dno.
Krema
1
Lješnjake popržiti, oljuštiti te grubo samljeti.
2
Žutanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati maslac sobne temperature i sjediniti mikserom.
3
Čokoladu otopiti na pari te umiješati u smjesu sa žutanjcima. Dodati i mljevene lješnjake.
4
Od 7 bjelanjaka istući snijeg i to ručno miješajući dodati u predhodnu smjesu.
5
Kremom napuniti zdjelu. Na to položiti okrugli biskvit i pritisnuti. Staviti u hladnjak da se stisne, najbolje preko noći.
6
Slijedeći dan tortu istresti iz zdjele na podlogu na kojoj ćete tortu dekorirati.
Najjednostavnije je da zdjelu pokrijete tacnom ili podlogom za tortu i sve zajedno preokrenete. Torta vrlo lako klizne i ne treba puno tresti (eventualno malo lupnite po stranicama zdjele).
Dekorirajte po želji - premažite šlagom, pospite čokoladnim mrvicama, perlicama i sl.
http://www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar