Cimet je jedan od najomiljenijih začina kada je pitanju svet slatkiša. Zato će ova urolana cimet torta, uvereni smo, biti jedna od pobednica među desertima ove jeseni.
Cimet torta – sastojci:
Za fil:
230 gr krem sira
1/2 šolje (od 250 ml) šećera
1 kašika cimeta
1 veće jaje
Za koru:
3 veća jajeta
3/4 šolje šećera
1 šolja višenamenskog brašna
1/2 kašičice (ili nešto manje) sode bikarbone
1/3 šolje vode
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
1 šolja šećera u prahu
2 do 3 kašike mleka
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
Pripema :
Prvo napravite fil, jer ga morate rashladiti u frižideru. Zagrejte rernu na 200C. Obložite tepsiju (po mogućnosti veličine 38×25 cm) papirom za pečenje i nauljite ga malo. U posudi električnim mikserom na srednjoj jačini umutite krem sir, šećer i cimet dok smesa ne postane glatka. Umutite i jaje. Dobro izmešajte, pa fil rasporedite po tepsiji ravnomerno i stavite sve i frižider.
Sada pripremite koru. U većoj posudi električnim mikserom na najjačem mutite jaja dok smesa ne postane izdašna, oko 2 minuta. Postepeno dodavajte šećer i mutite dok se mešavina ne zgusne – još 2 minuta. U manjoj posudi pomešajte brašno i sodu bikarbonu, pa na najslabijoj jačini mikserom mutite smesu sa jajima i dodavajte joj brašno sa sodom bikarbonom – mešajte kratko –dok se sastojci ne sjedine. Dodajte vodu i vanila ekstrakt i promešajte.
Smesu uspite u tepsiju, preko fila (koju ste držali u frižideru) i rasporedite ravnomerno. Pecite oko 20 minuta u rerni.
Kada je pečena okrenite je naopačke i ogulite papir za pečenje sa fila. Režite na 5 dugih traka uz pomoć rezača za pizzu ili oštrog noža. (Ako ste pravili kolač u tepsiji drugih dimenzija, proračunajte kako da najbolje napravite duge jednake trake).
Urolajte jednu traku (ovo morate raditi dok je torta još topla) i stavite je na sredinu tanjira. Oko ove urolane trake omotajte i ostale kao što je prikazano na slici. Ostavite da se ohladi.
Pripremite glazuru tako što mešate mikserom šećer u prahu, mleko i vanilu dok se smesa ne zgusne. Pospite je po cimet torti i ostavite da kratko odstoji. Režite na komadiće i služite, najbolje, svežu.
Nema komentara:
Objavi komentar