POCETNA STRANICA

četvrtak

Ledeno nebo

Sastojci

Tijesto:
  • 7 bjelanjaka
  • na vrh noža soli
  • 7 žlica šećera
  • 7 žlica brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 300 ml hladnog mlijeka


Krema I:
  • 7 žumanjka
  • na vrh noža soli
  • 7 žlica šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 7 žlica brašna
  • 750 ml mlijeka
  • 250 g maslaca (sobne temperature)



Krema II:
  • 500 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
  • na vrh noža soli
  • 1 vrećica vanilin šećera


Ukrašavanje:
  • 100 - 150 g bijele čokolade


Priprema

Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno lima za pečenje (39 x 27 cm) namazati masnoćom i posuti brašnom. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Šećer postepeno dodavati, neprestano mikserom miješajući. Nastaviti miješati 3 – 4 minute, sve dok se šećer ne otopi i snijeg počne sjajiti. Mješavinu brašna istresi na snijeg od bjelanjaka i lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom) i to podižući snijeg od dolje prema gore. Ne miješati jako dugo, kako ne bi izašao zrak iz bjelanjaka. Tijesto istresti u lim, fino izravnati i staviti peći 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, oprezno nožem odvojiti rubove od lima za pečenje i vruć biskvit preliti hladnim mlijekom. Biskvit ostaviti da se ohladi.

Krema I: Žumanjke zajedno s malo soli, šećerom i vanilin šećerom mikserom kremasto izraditi. Dodati brašno, dobro izmiješati i na kraju umiješati 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko (550 ml) staviti da zakuha. Zatim mlijeko skloniti sa štednjaka, umiješati mješavinu od žumanjaka, vratiti na štednjak i neprestano miješajući kuhati 2 – 3 minute, odnosno dok se krema ne spoji. Skloniti sa štednjaka, posudu staviti u hladnu vodu da se brže ohladi, uz često miješanje da se na vrhu kreme ne stvori korica. Uposebnoj posudi maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izraditi. Zatim hladnu kremu postepeno dodavati maslacu (žlicu po žlicu) mikserom miješajući. Kremom premazati ohlađeni biskvit i fino izravnati.

Krema II: Vrhnje za šlag (bez šećera) zajedno s malo soli i vanilin šećerom čvrsto izraditi i premazati po kremi I te fino izravnati.

Ukrašavanje: Od bijele čokolade strugati rolice i kolač ukrasiti. Najlakši način pravljenja rolica od čokolade, je da to radite sa specijalnim nožem za guljenje krumpira i čokolada treba biti sobne temperature.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe