Vrijeme pripreme: 60 minuta
Kompleksnost: lagano
- Sastojci
- 150 grama maslaca
- 250 grama brašna
- 1 čajna kašikica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 150 grama šećera
- 1 čajna kašikica ribane korice limun
- 50 grama narendane narančine korice
- 150-200 grama miješanog suhog voća (grožđice, suhe marelice i šljive)
- 280 grama pirea od jabuke
- 1 čajna kašikica cimeta ili čajna kašikica začina za medenjake
- 7 supena kašika hladnog kuhanog vina
- 1 supena kašika ruma
- malo maslaca za kalup
- šećer u prahu i cimet za posipanje
Priprema
Maslac rastopite na laganoj vatri, te ga stavite hladiti do mlakog. Suhe šljive i marelice nasjeckajte.U posudu stavite suho voće i narendane korice naranče, dodajte brašno prosijano sa sodom bikarbonom, šećer, vanili šećer, ribanu koricu limuna i začine, te sve dobro promiješajte kuhačom. Na kraju dodajte mokre sastojke: rastopljeni maslac, pire od jabuka, vino i rum, te sve zajedno izmješajte. Uski kalup za pečenje hljeba premažite maslacem, te ga s donje strane obložite papirom za pečenje. Rasporedite smjesu kašikom, zagladite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite otprilike 45-50 minuta. Ukoliko vam odozgo kolač poprimi jaku boju, prekrijte aluminijskom folijom.Pećeni kolač ostavite da se skroz ohladi u kalupu, a zatim ga izvrnite na tanjir za posluživanje, odstranite mu masni papir, te posipajte šećerom u prahu pomiješanim s malo mljevenog cimeta. Prijatno
Nema komentara:
Objavi komentar