Sastojci:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 2 bijelanca
- 1 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašike mljevenih oraha
- 2 kašike mlijeka
- 5 kašike ruma
- 700 ml. mlijeka
- 2 praška za puding od vanile
- 120 gr. šećera
- 2 žumanca
- 3 kašikice instant kafe
- 150 gr. putera
- Za čokoladni preliv:
- 200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
- 400 ml. slatke pavlake
- Pjenasto umutititi 3 žumance i 3 kašike šećera. U posudi prosijati brašno i kakao, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomješati sa žumancem. Umutiti bijelance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst snijeg i polako sjediniti sa prethodnom smesom.
- Izliti smjesu u kalup (Ø22cm),obložen pek- papirom i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
- Pečenu koru prohladiti, odstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje. Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mješavine od 2 kašike mlijeka i 7 kašike ruma.
- Krema: U 500ml mlijeka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha.
- U preostalo hladno mlijeko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmješati.
- U vruće mlijeko dodati instant kafu, a onda i razmućeni puding sa žumancem i intenzivno mješati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi. Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.Puter pjenasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom. Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi. Čokoladni preliv najbolje staviti narednog dana.
- Čokoladni preliv:
Čokoladu sitno isjeckati. Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i mješati dok se ne dobije finu glatku smijesu. Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.
Izvor: coolinarika.com - Čokoladni preliv:
Nema komentara:
Objavi komentar