POCETNA STRANICA

ponedjeljak

EGIPATSKA TORTA

Sastojci

     Za koru
  • 5 bijelanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • Mjere su za jednu koru, ali napraviti dvije kore
    Fil 1:
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 600 ml mlijeka
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kašikica ekstrakta vanilije
    Fil 2:
  • 300 g šećera
  • 200 g cijelih oraha
  • 300 ml slatke pavlake
Priprema: 
Kore:
  1.  Umutiti snijeg od bijelanaca te dodati šećer. Lagano mješajući drvenom kašikom dodati brašno i orahe. Peći u rerni na 180 stepeni dok kora ne porumeni. 
Fil 1:
  1. Sipati 400 ml mlijeka u šerpu, tome dodati šećer pa staviti na šporet da provri. Posebno umutiti 200 mlijeka sa žumancima i gustinom. Kad provri mlijeko dodati masu od mlijeka, žumanaca i gustina te sve zajedno prokuhati i neprekidno mješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim maslacem, te dodati ekstrakt vanilije. 
Fil 2:
  1. Šećer staviti u šerpu, lagano istopiti mješajući, te na kraju dodati cijele orahe. Smjesu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi, te kad se ohladi samljeti ili usitniti. Umutiti slatku pavlaku i u nju dodati samljevenu ili usitnjenu masu od oraha
  2. Tortu filovati na način:  kora -fil 1-fil 2-kora-fil 1-fil 2
  3. Uživajte <3 <3 <3
Izvor: korisno.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe