Sastojci:
Za koru
- 5 bijelanaca
- 5 kašika šećera
- 100 g mljevenih oraha
- 1 kašika brašna
- Mjere su za jednu koru, ali napraviti dvije kore
Fil 1:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 8 kašika gustina
- 600 ml mlijeka
- 250 g putera
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
Fil 2:
- 300 g šećera
- 200 g cijelih oraha
- 300 ml slatke pavlake
Kore:
- Umutiti snijeg od bijelanaca te dodati šećer. Lagano mješajući drvenom kašikom dodati brašno i orahe. Peći u rerni na 180 stepeni dok kora ne porumeni.
- Sipati 400 ml mlijeka u šerpu, tome dodati šećer pa staviti na šporet da provri. Posebno umutiti 200 mlijeka sa žumancima i gustinom. Kad provri mlijeko dodati masu od mlijeka, žumanaca i gustina te sve zajedno prokuhati i neprekidno mješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim maslacem, te dodati ekstrakt vanilije.
- Šećer staviti u šerpu, lagano istopiti mješajući, te na kraju dodati cijele orahe. Smjesu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi, te kad se ohladi samljeti ili usitniti. Umutiti slatku pavlaku i u nju dodati samljevenu ili usitnjenu masu od oraha
- Tortu filovati na način: kora -fil 1-fil 2-kora-fil 1-fil 2
- Uživajte <3 <3 <3
Nema komentara:
Objavi komentar