četvrtak
Italijanske kremšnite (sa pjenastom kremom)
Sastojci:
400 g lisnatog tijesta
2 kašike kakaa
5 kašika šećera u prahu
Krema:
2.5 dl mlijeka
0.6 dl ohlađenog slatkog vrhnja
2 žumanjka
1 kašika kukuruznog škroba
1 kašika brašna
50 g čokolade sa 70 % kakaa
40 g omekšanog margarina
50 g šećera
1 štapić vanilije
Ukrašavanje:
kakao u prahu
Priprema:
Priprema:
Italijanske kremšnite započinjemo sa pripremom i pečenjem tijesta.
Priprema i pečenje tijesta:
Lisnato tijesto razvaljajte do debljine 3 milimetra pa izrežite pravougaonik dimenzija 20×30 centimetara.Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C potom lisnato tijesto stavite peći oko dvadeset minuta dok ne dobije zlatno – žutu boju.Pečeno tijesto izvadite iz pećnice pa ga ravnomjerno pospite sa šećerom u prahu i vratite u pećnicu na još 2 minute da se šećer karamelizira.Nakon dvije minute izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema pjenaste kreme:
Štapiće vanilije raspolovite i sastružite sjemenke.Očišćene štapiće vanilije dodajte u lončić sa mlijekom i zagrijte na vatri do vrenja.Pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu.Gustoj, pjenastoj smjesi dodajte brašno i kukuruzni škrob, a potom i jedan decilitar, iz prethodnog koraka, zagrijanog mlijeka.Smjesu miješajte dok ne postane jednolična.
Iz lončića s mlijekom izvadite štapiće vanilije pa u njega ulijte gustu, pjenastu smjesu sa brašnom.Vratite na vatru i kuhajte naredne dvije minute uz neprestano miješanje.Nakon dvije minute smjesu izlijte u veću posudu i dodajte čokoladu nalomljenu na kockice.Smjesu dobro izmiješajte kako bi se čokolada u potpunosti rastopila, da smjesa bude glatka i bez grudica.Prozirnom folijom prekrijte pripravljenu kremu i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.Ohlađenu kremu izvadite iz hladnjaka pa ju izvažite.Slatko vrhnje istucite u šlag da dobijete jednu trećinu težine kreme.Slatko vrhnje izrađeno u šlag, mase jedne trećine(1/3) kreme, dodajte u samu kremu i sve dobro izmiješajte.
Način slaganja i ukrašavanja italijanske kremšnite:
Pečeno lisnato tijesto izrežite na tri jednaka dijela.Talijansku kremšnitu slažite na način da naizmjenice slažete sloj tijesta i kreme.
Završni sloj lisnatog tijesta pospite kakaom.Stavite na hlađenje oko jedan sat pa poslužite uz šalicu dobre kave.
Izvor: www.mytaste.hr
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar