POCETNA STRANICA

subota

Nougat torta





Sastojci:


PRHKI BISKVIT:
brašno: 150 g
maslac, hladni: 75 g
šećer: 40 g
žumanjak: 1
sol: na vrh noža
voda, hladna: 3 žlice

PRELJEV:
liker od badema: 6 žlica
mlijeko: 10 žlica

KREMA:
želatina: 4 lista
puding od čokolade: 1 vrećica
mlijeko: 375 ml
čvrsta nougat krema: 400 g
vrhnje za šlag: 400 ml
piškote: 250 - 260 g

GLAZURA:
čokolada za kuhanje: 150 g
vrhnje za šlag: 200 ml
želatina: 2 lista

UKRAŠAVANJE:
vrhnje za šlag: 250 ml
vanilin šećer: 1 vrećica
čokoladni bomboni punjeni nougat kremom:


Priprema:

Za prhki biskvit: Brašno, maslac narezan na komadiće, šećer, žumanjak, sol i vodu najprije mikserom (za tijesto) dobro izraditi, zatim rukama umijesiti glatko tijesto. U prozirnu foliju umotati i staviti u hladnjak oko 30 minuta da miruje.


Dno kalupa za tortu veličine 28 cm namazati maslacem i posuti brašnom. Od tijesta razviti krug veličine kalupa, prebaciti na dno kalupa i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da miruje 10 – 15 minuta, zatim prebaciti na tanjur za tortu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Za kremu: Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Čvrstu nougat kremu narezati. Puding i 75 ml mlijeka izmiješati glatko, bez grudica. Preostalo mlijeko (300 ml) staviti na štednjak da zakuha. Skloniti sa štednjaka, umiješati mješavinu pudinga, temperaturu smanjiti i nastaviti miješajući kuhati oko 1 minutu. Štednjak isključiti, dodati narezanu čvrstu nougat kremu i dobro izmiješati. Zatim listove želatine ocijediti i umiješati u puding. Puding prebaciti u drugu posudu, ostaviti na sobnoj temperaturi 15 – 20 minuta da se hladi, zatim prebaciti u hladnjak i kada se smjesa počne stezati umiješati čvrsto izrađeno vrhnje za šlag, s tim što se najprije umiješa polovina čvrstog vrhnja za šlag (metlicom za snijeg) i na kraju preostali šlag.


Za preljev: Liker od badema i mlijeko u zdjelici izmiješati.


Slaganje torte: Oko prhkog biskvita položiti obruč kalupa od torte i biskvit poprskati sa 4 žlice preljeva. Biskvit premazati 1/3 kreme i na kremu poslagati polovinu narezanih piškota. Jedan dio piškota sam rezala po pola a jedan dio piškota na tri dijela! Piškote poprskati sa 6 žlica preljeva, premazati polovinom preostale kreme, po kremi poslagati preostalu narezanu polovinu piškota, piškote poprskati preostalim preljevom i premazati preostalom kremom. Staviti u hladnjak da se hladi i pripremiti glazuru.


Za glazuru: Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Čokoladu sitno narezati. Vrhnje za šlag na štednjaku dobro zagrijati. U vruće vrhnje dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Zatim listove želatine ocijediti i umiješati u mješavinu čokolade i vrhnja. Ostaviti par minuta da se hladi, zatim glazuru izliti na sredinu torte i blagim naginjanjem torte glazuru razliti po kremi. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku.


Sutradan tortu ukrasiti!

Oprezno nožem odvojiti tortu od ruba kalupa i obruč ukloniti.


Za ukrašavanje: Vrhnje za šlag zajedno s vanilin šećerom čvrsto izraditi. Šlag stavljati u špricu za kreme i rub torte obložiti šlagom. Tortu ukrasiti zvjezdicama od šlaga i narezanim nougat bombonima.

Izvor:www.ljiljananieder.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ads Inside Post

Subscribe