POCETNA STRANICA

subota

Rafaelo kuglof



Sastojci:

Tjesto
  • 3 bjelanca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica burbon vanil šećera
  • 100 g oštrog brašna
  • 100 g finog kukuruznog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 80 g bijele čokolade
  • 80 g maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 50g kokosa
  • 2 pune kašike milerama ili pavlake sa 20% mm
Vanila krema
  • 4 kašike šećera
  • 80 + 30 mil mlijeka
  • 2 pune kašike pudinga od vanilije
  • 3 žumanca
  • 2 kašike mlijeka u prahu
  • 2 kašike burbon vanilin šećera
  • 1 puna kašika milerama
Glazura
  • 100 g bijele čokolade
  • 3 kašike ulja
  • Oko 50g kokosa 


    Priprema:

    Vanila krema
    • U 80 ml mlijeka dodati šećer i burbon vanilin šećer, promješati i staviti da proključa.
    • Žumanca umutiti žicom, dodati prašak za puding, mlijeko u prahu i 30 ml hladnog mlijeka, izmješati da se dobije homogena smjesa i u tankom mlazu uliti u ključalo mlijeko. Energično mješati žicom dok se masa ne zgusne, kao puding.
    • Skinuti sa vatre i u vrelo umješati mileram.
    • Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promješati da se ne stvori kožica na površini ili prekriti kremu (ne šerpicu) celofanom.

    Kuglof

    • Uključiti rernu na 180 stepeni. Kalup za kuglof (moj je silikonski, prečnika 18 cm i visine 6 cm) namazati maslacem ili margarinom i dobro posuti brašnom ili prezlom. Silikonski kalup ne treba posipati, samo se namasti. Otopiti bijelu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodati joj maslac i mješati dok se maslac ne rastopi. Umutiti bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg. Dodati vanilin šećer, prosijano brašno, prosijani prašak za pecivo i kratko promješati mikserom tek toliko da se svi sastojci sjedine. Dodati smesu otopljene čokolade i maslaca i umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa. Dodati mlijeko. Izmješati. Dodati kokos i mileram i sjediniti mikserom. Trećinu smjese izliti u kalup i peći na 180 stepeni 15 – 20 minuta da sredina smese ne bude tečna. (Ja sam pekla 13 minuta). Izvaditi iz rerene. Vanila kremu prenijeti u vrećicu za zamrzivač kojoj se odsječe vrh i nanositi na sredinu smese za kuglof tako da krema ne dodiruje zidove kalupa  Kašikom nanositi ostatak smjese za kuglof prvo popunjavajući prostor između kreme i zidova kalupa pa tek na kraju nanositi smjesu preko kreme. Peći na 180 stepeni 40 -45 minuta, isključiti rernu i kuglof ostaviti u rerni još 5 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi pa istresti iz kalupa na rešetku (ili za one koji nemaju rešetku na masni papir). Iz silikonskog kalupa se može izvaditi već nakon 5 minuta, a u običnim teflonskim kalupima mora malo duže da se hladi.  Ohladiti do sobne temperature, pa u frižideru i naneti glazuru.Glazura

    • U šerpici zagrijati ulje pa skinuti sa vatre (ne mora biti previše vrelo). Čokoladu zasebno otopiti (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici). Zagrijanom ulju dodati otopljenu čokoladu i izmešati da se sjedine. Dobije se lijepa tečna čokoladna masa. Preliti preko ohlađenog kuglofa. Odmah obilno posuti kokosom. 
     
      Izvor: coolinarika.com  

        Nema komentara:

        Objavi komentar

        Ads Inside Post

        Subscribe