- 4 narandže
- 1 kg šećera
- 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
- 9 litara vode
Priprema:
- Narandže oprati, preliti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena. Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.
- Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
- Procjediti kroz cjediljku.U procjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
- Preliti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuhati ukusan džem.
Prelite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuhajte 5-10 minuta. Dobit ćete ukusan džem od narandže.
Izvor: uspesnazena.com
Nema komentara:
Objavi komentar