utorak
Medeni kuglof s jabukama
Sastojci
300 g brašna
60 g integralnog brašna
1 i po kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica soli
240 ml ulja
180 g žutog šećera
120 ml jogurta
120 ml meda
3 velika jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
3 jabuke, isečene na krupnije kriške
1 šaka krupno seckanih oraha
puter i brašno za kalup
ZA SIRUP:
2 kašike putera
60 ml meda
60 ml soka od jabuke
Priprema
Zagrejte rernu na 180°C. Puterom premažite kalup za kuglof , pa ga pospite brašnom i otresite višak.
Pomešajte obe vrste brašna sa sodom bikarbonom, cimetom i solju. Ostavite sa strane.
U drugom sudu izmutite ulje sa šećerom, jogurtom, medom, jajima i vanilom. Umešajte mešavinu s brašnom, ali mešajući tek da se povežu sastojci. Potom, pokretima odozdo nagore umešajte jabuke i orahe.
Sipajte u pripremljeni kalup i pecite oko 45 minuta ili dok ne bude pečen (proverite čačkalicom). Izvadite iz rerne i ostavite u kalupu 25 minuta, pa izvrnite na žičani stalak za kolače i ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se hladi, napravite sirup: u manjoj šerpi kuvajte sok s medom i puterom dok smesa ne dostigne zapreminu od oko 80 ml. Topli kuglof svuda izbockajte štapićem za ražnjić, pa četkicom nanosite sirup dok ga celog ne upije. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar